Zabijačkové speciality, řemesla, tradice a hudba. Užijte si Kateřinské jarmarky ve Zlínském kraji

ZLÍNSKÝ KRAJ – Pokud vám už vytrávilo po svatomartinských hodech, je čas udělat další krok vstříc Vánocům. Čtvrtý listopadový víkend bude patřit svaté Kateřině a na její počest přichystalo hned několik obcí v kraji tradiční Kateřinský jarmark, kde na vás čekají sváteční dobroty a spousta řemeslného zboží. Zahřejte se svařákem a užívejte si hudbu, vystoupení, ukázky práce řemeslníků a vůni zabijačkových specialit. Pokud patříte k těm, kteří odpočítávají dny zbývající do Vánoc, vyrazte do Uherského Brodu. Právě tady se totiž rozzáří první vánoční strom v regionu.

 

Hovězí

Kateřinský jarmark má v obci dlouholetou tradici. V sobotu od osmi vás na návsi čekají stánky s jarmarečním zbožím i bohatá nabídka dobrot, mezi kterými nesmí chybět zabijačkové speciality, guláš, placky a svařák. Od jedenácti pak vypukne soutěž v pojídání jitrnic. Na návštěvníky čekají Lucky, mikulášská družina, hudba a v prostorách kulturního domu ukázka řemesel a lidových zvyků. V předsálí obřadní síně můžete nahlédnout do tajů historického knihtisku. Studio bez kliky vám předvede ukázky tiskařské práce na replice dřevěného lisu ze sedmnáctého století.

Popovice

Milovníci dobrého jídla, pití a zábavy se v sobotu v osm večer vydají do Kulturního domu na tradiční Kateřinskou zábavu. K oslavám s bohatou tombolou zahraje kapela TRINOM. Pokud si nechcete nechat ujít zvěřinové speciality, zamiřte mezi třetí a pátou k bufetu u hřiště.

Slavičín

Pokud hledáte vánoční inspiraci, přijďte v pátek od jedné do šesti do Orlovny a užijte si prodejní výstavu rukodělných výrobků. Kateřinský jarmark ve Slavičíně vám nabídne přehlídku vánočních dekorací s malovanými baňkami, šitými a háčkovanými ozdobami i figurkami z kukuřičného šustí. Zahřát se můžete horkým punčem.

Uherský Brod

Čtrnáctý Kateřinský jarmark na Masarykově náměstí vám v sobotu od devíti nabídne výrobky lidových řemesel, vánoční dekorace, ale i zabíjačkové lahůdky a speciality slovácké kuchyně. Slavnostní den doplní i bohatý kulturní program a městem bude znít cimbálovka, dechová hudba i známé kapely. V pět odpoledne se pak rozsvítí první vánoční strom v regionu.

Velké Karlovice

V areálu Karlovského muzea si v neděli od devíti pochutnáte na sezónních dobrotách a třeba tu i nakoupíte nějaké vánoční dárky a dekorace. K poslechu zahraje hudecká muzika Staré Gatě, vystoupí Karlovjanky, Karlovjánek, dětský pěvecký sbor základní školy a Petr Sovják. Moderování se ujme Bára Šimečková. A aby toho nebylo málo, v jednu bude zahájena vernisáž výstavy Valašská krajina a výstava betlémů.

Foto: Kateřinský jarmark v Uherském Brodě. Zdroj: Město Uherský Brod