Hevlín bude mít obecní lokálku

ZNOJMO – Obec Hevlín překonala poslední překážku ke koupi sedmikilometrové trati z Hrušovan nad Jevišovkou do Hevlína. Vláda schválila prodej obci za 2,222222 milionu korun.

Obec chce celou transakci vypořádat ještě letos, protože má na to v rozpočtu peníze. Jasný záměr má obec především s budovou nádraží. „Chceme zbudovat muzeum Hevlína,“ uvedl starosta Antonín Pichanič. Provozovatelem trati bude společnost Railway Capital Jana Šatavy. Obě strany předběžnou dohodu potvrdily. „Uvažujeme i o objednávce vlaků,“ doplnil Pichanič. Další možností je podle něj provoz turistických drezín.

Do předchozích dvou vyhlášených kol nepřišla žádná nabídka, proto Správa železniční dopravní cesty snížila cenu ve třetím kole na 1,5 milionu. To přilákalo dva zájemce. Vítěz má povinnost dráhu pět let provozovat. Nedávno se podařilo najít kupce i na patnáctikilometrovou jihomoravskou lokálku z Čejče do Uhřic. Naopak pro lokálku Velká Kraš – Vidnava v Jesenickém výběžku se kupec nenašel, a tak ji poslali do správního řízení na zrušení.