Měli upito a chtěli se prát. Agresivní Zlíňáky museli usměrnit strážníci

ZLÍN – V prvním případě šlo o drogy, v druhém zas hrál hlavní roli alkohol. Zlínští strážníci se během uplynulé soboty potýkali s větším množství osob, jejichž agresivní chování vyžadovalo použití donucovacích prostředků. Ačkoliv jedna ze situací byla spíše úsměvná, v další mohlo jít skutečně o život.

První incident se odehrál přibližně o půl druhé v noci poblíž služebny městské policie na Jižních Svazích. Třiatřicetiletý muž ze Zlína se dostal do potyčky se skupinou tří dalších mužů ve věku mezi šestatřiceti a osmačtyřiceti lety. „Příčinou mělo být údajné nabízení a poptávání návykových látek, které ovšem skončilo fackami doprovázenými výhrůžkami a nadávkami nejhrubšího kalibru,“ uvedl mluvčí zlínských strážníků Pavel Janík.

Strážníci se na scéně objevili v okamžiku, kdy už před sebou napadený Zlíňan mával nožem a dva z trojice se s ním chtěli opět pustit do křížku. Za použití donucovacích prostředků mu pak hlídka nůž odejmula a nasadila pouta. „Samotný incident a konečná kvalifikace protiprávního jednání všech zúčastněných je nyní předmětem dalšího šetření,“ dodal Janík.

Půlhodinu před půlnocí spatřila jiná hlídka poblíž čtvrti Obeciny dvaačtyřicetiletého muže, který se po čtyřech vracel domů. „Strážníci se rozhodli prověřit jeho zdravotní stav, což se ovšem prakticky ihned znelíbilo jinému muži, který se nacházel poblíž, a s lezoucím mužem ho již na první pohled spojovala pouta opilecké solidarity,“ popsal Janík. Tento místní šestatřicetiletý muž se rozhodl svého kumpána bránit a na místo tak musela vyrazit další hlídka městské policie. Teprve poté byl ochotný prokázat svou totožnost.

Mezitím se první hlídce podařilo navázat kontakt s lezoucím a podrobit ho orientačnímu vyšetření. Jak se předpokládalo, v organizmu mu kolovaly tři promile alkoholu.

Situace se ovšem vyhrotila ve chvíli, kdy dosud lezoucí muž vstal a pokusil se jednoho ze strážníků praštit pěstí do obličeje. Když jeho útok hlídka odvrátila, k činu se odhodlal druhý opilec a ohnal se po dalším ze strážníků. „Oba dva výtečníci tak museli být zpacifikováni za použití donucovacích prostředků a nyní se bude každý z nich zpovídat před správním orgánem z přestupků proti veřejnému pořádku,“ uzavřel Janík.