Seznamte se: Monique´s Dolls

POLEŠOVICE – Vášnivé sběratelky Nikol a Monika Chmelařovy bydlí v Polešovicích. Celý jejich dům je plný panenek, medvídků, kočárků a nezbytných doplňků. Každoročně se zúčastňují soutěží, které s přehledem vyhrávají. Svou práci dělají s láskou a rozdávají tak radost všem generacím.

Začátky

Rozsáhlou sbírku odstartovala panenka s porcelánovou hlavičkou, kterou darovala Nikol její babička. Moniku panenka zaujala natolik, že se rozhodla sbírku rozšířit. Největšího rozmachu se dočkala v roce 2007, kdy Monika měla zdravotní potíže a její blízcí se rozhodli zpříjemnit jí život právě panenkami. Přibývaly panenky hlavně porcelánové, zlom nastal v roce 2012, kdy Monika absolvovala kurz rebornování. Začaly tak vznikat unikátní panenky z rukou jejich stvořitelky. Monika se stále zdokonalovala, používala nové techniky a do této doby bylo zrebornováno přibližně 300 panenek. Její práce nezůstala bez odezvy, rebornistka získala ocenění na Mezinárodním festivalu panenek a medvídků v Sonnebergu v Německu. Panenka Gabriela obdržela první místo v kategorii reborn profesionál.

Výstavy

Díky úspěchům se zrodil nápad panenky vystavovat. Mezitím se sbírka rozrostla na 1450 kusů. K panenkám neodmyslitelně patří také medvídci, kočárky, pletené a vyšívané dekorace a oblečení nebo věnečky. To vše sběratelky vystavují široké veřejnosti napříč celou republikou. Vidět jste je mohli na zámku v Uherském Ostrohu, ve Zlíně v Baťově institutu nebo také v Uherském Hradišti. Výstavy mají rozděleny tematicky, největší oblibu mají ty vánoční. Na výstavě v Praze také navázaly spolupráci s Lucií Hadašovou, českou Miss 2007. Ta se stala tváří výstavy a sdílí stejné nadšení pro panenky jako majitelky. Ty dále spolupracují také s Filipem Tomsou, jeho dcera dostala od Moniky podobiznu panenky z dob, kdy byla miminko. Vidět jste obě ženy mohli také ve Snídani s Novou.

Návštěvy

Aby byly lidem co nejblíž, začaly také pořádat Panenkové návštěvy, které zpříjemňují lidem pobyt v nemocnicích a v domovech seniorů, terapeutické účinky jsou zde na místě. Že mají Nikol a Monika Chmelařovy srdce na pravém místě dokazuje také charitativní aukce panenky Freyi. Výtěžek z prodeje byl věnován postižené holčičce Emičce, v dalším roce dostala finanční podporu Lucinka.

Ostatní aktivity

Aby toho nebylo málo, věnují se rebornistky také ručním pracím. Vyrábí pletené a háčkované soupravy pro miminka, plédy, šijí květiny či polštářky. Vše, co u nich najdete, je poctivá ruční tvorba. Na základě poptávky začala i výroba glycerinových mýdel, které si mohou návštěvníci odnést s sebou. Tím však výčet nekončí, Monika se rozhodla pořádat kurzy rebornování, kde zájemkyně naučí, jak správně rebornovat. Její žačky a žáci si odnesou svou zrebornovanou panenku domů a s ní také úžasný a neopakovatelný zážitek.

Monika a Nikol Chmelařovy jsou důkazem, že když se něco dělá s láskou, nese to své ovoce. Jejich nadšení a odhodlání je inspirující.