V Rožmitále pod Třemšínem poznáte, jak se žilo na Podbrdsku, a uvidíte nejen sbírku aerovek

V malebném historickém městě na úpatí Brd naleznete moderní muzejní komplex, kde můžete navštívit hned několik zajímavých expozic s interaktivními prvky. Prohlédnete si sbírku historických vozů, poznáte pány z Rožmitálu i neobyčejný příběh života Jakuba Jana Ryby, autora České mše vánoční.

Sál se středověkou lodí

Muzeum najdete ve středu města ve zrekonstruovaném areálu. V přízemí historické budovy se v expozici Pánů z Rožmitálu seznámíte s dějinami rodu i osudy jeho nejslavnějších příslušníků: Jaroslava Lva, Zdeňka Lva a Johany z Rožmitálu, která se stala českou královnou a manželkou Jiřího z Poděbrad. K přiblížení života této pozoruhodné ženy je zde instalována “Komnata královny Johany”, navozující atmosféru vrcholného středověku. Jejího bratra Jaroslava Lva, který vedl nejproslulejší výpravu českých rytířů, putujících z Čech až na konec světa, vám představí stylizovaná místnost s mohutnou středověkou lodí. Atmosféru dokreslují řemeslně propracované repliky dobových předmětů.

Jak se žilo na Podbrdsku

Máte-li rádi přírodu, řemesla a lidovou tvořivost, jistě si rádi prohlédnete expozici o životě zdejších obyvatel. Budete překvapeni množstvím nashromážděných předmětů, v galerii osobností poznáte, kolik zajímavých a slavných osobností pochází z tohoto kraje, a v závěru budete ohromeni unikátním modelem Chrámu sv. Víta ze stébel žitné slámy.

Památník Jakuba Jana Ryby

Kdo by neznal slavnou Českou mši vánoční, která proslavila hudebního skladatele a kantora Jakuba Jana Rybu, jehož jméno je nerozlučně spjato s Rožmitálem? Procházka expozicí vás seznámí s jeho neobyčejným životním příběhem a tragickým osudem. Zjistíte, že je autorem obrovského množství rozmanitých skladeb i literárních děl. Rybův život přibližují také filmové projekce a v expozici zní tóny Rybovy hudby.

Podbrdské muzeum. Zdroj: podbrdskemuzeum.cz pro novinykraje.cz

Co se skrývá ve stodole?

Podbrdsko bylo chudým krajem, jehož obyvatelé museli pro své živobytí těžce pracovat. Součástí rozsáhlého muzejního komplexu je i tzv. stodola, ve které najdete interaktivní expozici a sbírku nářadí, strojů a dalších pomůcek, které nesměly chybět v žádné venkovské domácnosti.

Sbírka legendárních auťáků Aero

Aerovky jsou legendou naší automobilové historie. Dnes je již na silnicích nepotkáte, ale v Podbrdském muzeu jich uvidíte více než třicet, včetně tří karosérií od firmy Sodomka. Jedná se o největší soukromou sbírku v republice. Některé jsou zrekonstruované, jiné na svou obnovu teprve čekají.

Podbrdské muzeum pro celou rodinu

Muzeum je bezbariérové a interaktivní a je určeno pro všechny věkové kategorie. Pro děti jsou zde připraveny hrací koutky, omalovánky, pastelky i pověst o Třemšíně. Starší děti si mohou na magnetické tabuli vyzkoušet znalost starých řemesel. Muzeum pořádá během roku kulturní akce a výstavy. Letos se můžete ještě těšit na Jarmark lidových řemesel a zahájení adventu nebo na aktuální výstavu s názvem „Karel Daniel Gangloff – Český Archimédés“.

Místo

Středočeský kraj, okres Příbram, Rožmitál pod Třemšínem

Kontakt

Podbrdské muzeum
Palackého 10, 262 42 Rožmitál pod Třemšínem
tel.: +420 311 249 262
e-mail: pm@podbrdskemuzeum.cz
www.podbrdskemuzeum.cz

Otevírací doba

říjen – 15. prosinec: úterý až neděle 9 – 12, 13 – 16 hodin
leden, únor: zavřeno
březen – květen: úterý až neděle 9 – 12, 13 – 16 hodin
červen – září: úterý až neděle 9 – 12, 13 – 17 hodin

Otevírací doba v období Vánoc 2019

16. 12. – 25. 12. zavřeno
26. 12. – 29. 12. otevřeno 13 – 16 hodin

Vstupné

celá expozice včetně Aero: základní 90 Kč, snížené 50 Kč, rodinné 180 Kč
hlavní expozice: základní 70 Kč, snížené 40 Kč, rodinné 140 Kč
expozice Aero: základní 30 Kč, snížené 20 Kč, rodinné 60 Kč

Kde se najíst a ubytovat?

Hotel U bílého lva
Havlíčkova 178, 262 42 Rožmitál pod Třemšínem
tel.: +420 318 665 703
e-mail: hotel@bilylev.cz
www.bilylev.cz