Do sběru hliníku pro otrokovickou charitu se zapojili i zaměstnanci Barumu

OTROKOVICE – Otrokovická charita se v rámci akce „Sbírej hliník pro charitu“ spojila s nejvýznamnějším zaměstnavatelem ve Zlínském kraji. Již osm let se do sbírky zapojují místní školy a pomáhají tak organizaci získat výkupem peníze pro potřebné. Sběr se nyní rozrůstá i do otrokovických firem.

Continental Barum zaměstnává téměř pět tisíc lidí. „Každý měsíc je v automatech a bufetech v naší firmě vydáno na deset tisíc nápojů v hliníkových plechovkách. Proto jsme se rozhodli tyto plechovky třídit a navázat spolupráci s Charitou Otrokovice,“ říká vedoucí oddělení životního prostředí a havarijního plánování z Continental Barum Lukáš Kostka.

V říjnu se v budovách společnosti objevilo třináct světle hnědých nádob na tříděný hliník. „Dalších pětačtyřicet nádob bude rozmístěných během listopadu,“ dodal Kostka. Nádoby na hliník tak budou téměř ve všech provozech společnosti, především tam, kde jsou nápojové automaty. Vyvěšené informační letáky zaměstnancům vysvětlují, co do nádob patří a komu je určen výtěžek. Někteří zaměstnanci nosí hliníkový odpad i ze svých domácností.

O odvoz a zpracování nasbíraného hliníku se stará firma Metalšrot Tlumačov. Ta cenu výkupu zdvojnásobí a výtěžek zašle pro potřeby Charity Otrokovice. „Je moc dobře, že se lidé učí lépe třídit odpad, navíc když výtěžek jde na dobrou věc,“ doplnil vedoucí výrobního a obchodního úseku Metalšrot Tlumačov Daniel Vávra.

V charitě už mají jasno, kam peníze poputují. „My tuto částku použijeme pro nákup pomůcek či předmětů pro potřebné osoby. V předcházejících ročnících jsme tak pro seniory z Charitního domova mohli zakoupit polohovací postele, parní sterilizátor, antidekubitní matrace nebo aktivizační pomůcky. Tentokrát výtěžek ze sběru využijeme na vybavení garsonek azylového domu Nový Domov Otrokovice,“ sdělil zástupce vedoucího Charity Otrokovice Tomáš Bernatík.

Otrokovická charita pomáhá lidem, kteří se ocitli v těžké životní nebo sociální situaci. Možnost sběru hliníku nabízí jako jedna z mála organizací v republice. Kromě plechovek od nápojů mohou lidé přispět i víčky od jogurtů, šroubovacími uzávěry od nápojů, tubami, foliemi od čokolád, obaly od čajových svíček a podobně.