Hrdinský čin: Zachránil život řidiči z hořícího auta!

KLATOVSKO – Obdiv a velké uznání nás všech si zasluhuje hrdinský čin muže z Klatovska, který prokázal notnou dávku odvahy a duchapřítomnosti v okamžiku, kdy byl v sázce lidský život.

Pan Václav Popelík byl totiž 9. února tohoto roku svědkem dopravní nehody, během které došlo k požáru Škody Felicia, v níž zůstal zaklíněný jednadvacetiletý řidič z Klatov. Tragédie se odehrála v obci Chaloupky, když mladík se svým spolujezdcem jeli směrem od Klatov na Ostřetice. Nešťastně tam najeli na vodící čáru, dostali smyk, vyřítili se mimo silnici, levým bokem auta narazili do stromu a osobák začal hořet.

To všechno naštěstí viděl zmiňovaný pan Popelík, který pohotově během chvilky přiběhl s malým hasičským přístrojem a začal auto, ve kterém bezmocně uvízl zaklíněný řidič, hasit. Srdnatě sváděl boj s ničivými plameny. Ty však znepokojivě odolávaly, a tak zachránce kvapně zaběhl pro větší přístroj. Oheň se mu nakonec podařilo zdárně uhasit ještě před jeho rozšířením do kabiny Felicie a příjezdem hasičů, které sám předtím zavolal.

Zraněný řidič byl následně letecky transportován do nemocnice v Plzni, jeho spolujezdec do nemocnice v Klatovech. „Pan Popelík svým jednáním zachránil život řidiče vozidla po dopravní nehodě a za svůj čin převzal 18. listopadu od zástupce  České pojišťovny a.s. titul  Gentleman silnic a tímto se stal 193. oceněným zachráncem v České republice. Poděkování převzal i od zástupců Policie ČR v Klatovech plk. Ing. Antonína Šmída a npor. Mgr. Tomáše Šafaříka,“ uvedla policejní mluvčí Dana Ladmanová.

Gentlemanem silnic se stává osoba, která přispěje k záchraně života nebo pomůže účastníkům při závažné dopravní nehodě.  Ocenění dostávají certifikát za záchranu života po závažné dopravní nehodě a věcný dar.

Zdroj: Policie ČR