Které silnice v Libereckém kraji se dočkají nového povrchu?

LIBERECKÝ KRAJ – Kraj zahájil výběr firem, které zrekonstruují krajské silnice v roce 2020. Nově kraj hledá firmy na opravu havarijních úseků silnic v Mříčné, Janově nad Nisou a Roztokách u Jilemnice. Předpokládaná hodnota zakázek činí 177 milionů korun.

Letos v prosinci kraj plánuje zahájit ještě další výběrová řízení na opravy havarijních mostů. „Celková délka úseků, které chceme v Mříčné, Janově nad Nisou a Roztokách u Jilemnice opravit, činí 10 kilometrů. Rekonstrukce se dočkají i čtyři mosty. Předpokládaná hodnota prací dosahuje 177 milionů korun. Pokusíme se získat na tyto rekonstrukce dotaci u Státního fondu dopravní infrastruktury,“ uvedl náměstek hejtmana Jan Sviták.

Nejnáročnější stavbou bude rekonstrukce silnice III/28411 v Roztokách u Jilemnice, kde dojde ke kompletní výměně povrchu vozovky včetně odvodnění. Vybraná firma opraví úsek v délce 4,715 kilometru a postaví zcela nový železobetonový most. Předpokládané náklady dosahují 126 milionů korun.

K rekonstrukci silnice by mělo v příštím roce dojít také v Mříčné. Celková délka úseku přesahuje 2 kilometry. Součástí stavby bude i rekonstrukce dvou mostů a pěti stávajících zdí a propustků. Odhadované náklady jsou 37,6 milionu korun.

V Janově nad Nisou se dočká opravy vozovka silnice III/29032 od křižovatky se silnicí III/29029 u bobové dráhy až po křižovatku směrem na Jindřichov a Horní Maxov. Celková délka úseku je 1,804 kilometru. Oprava by měla vyjít zhruba na 13,9 milionu korun.

Letos se nepodaří dokončit humanizaci silnice III. třídy v Oldřichově v Hájích, rekonstrukci silnice II. třídy v úseku Doksy–Dubá, silnice III. třídy v úseku Cvikov–Lindava a silnice II. třídy v Roprachticích na Semilsku.

Celkové investice do oprav krajských silnic přesáhly v letošním roce včetně státních a evropských dotací jednu miliardu. V příštím roce plánuje kraj ze svého rozpočtu vyčlenit na rekonstrukce komunikací minimálně 300 milionů korun.

Foto: Google maps