Kuks: Objevte sochařské umění v srdci lesa – Braunův Betlém

V malebném údolí Labe nedaleko hospitálu Kuks najdete skálu. Ale ne ledajakou. Do jejich pískovcových stěn je vytesaná galerie soch Matyáše Brauna. Za Ježíškem, Marií, Třemi králi i oslíkem s kravkou vás zavede naučná stezka „Půjdem spolu do Betléma”. Zažijte vánoční čas při vycházce barokně komponovanou krajinou v nedalekém Novém lese a návštěvou hospitálu Kuks.

Sochařská galerie pod širým nebem

Okružní trasu dlouhou sedm kilometrů lemují informační tabule a její začátek i konec je na parkovišti v obci Kuks. Odtud se vydejte po trase souběžně s červenou turistickou značkou. Na jednotlivých zastaveních, například Půjdem spolu do Betléma, Poustevny a lomy v Kuksu, Kaple Nejsvětější Trojice, Poustevna sv. Pavla a Jákobova studna a především na panelu Braunův Betlém se seznámíte s historií neopakovatelného lesního zátiší.

Na Braunově betlému se už bohužel podepsal zub času. Ale přesto je unikátní tím, že jsou sochy takové velikosti vytesané přímo v přírodě a volně přístupné. Uvidíte například reliéfy Klanění pastýřů, Příchod tří králů, Vidění sv. Huberta, sochy poustevníků Onufria a Garina, Máří Magdaleny a sv. Jana Křtitele.

Od Braunova Betléma se vydejte zpět až na rozcestí Pod Betlémem, kde přejdete na žlutou turistickou značku, která vás zavede zpět do Kuksu. Během cesty můžete obdivovat drobná sochařská díla i krásné výhledy na bývalé Šporkovo panství s dominantním hospitálem Kuks. Prvním dílem je Reliéf sv. Františka vytesaný ve skalce, druhým pak socha Madony s dítětem. Poté již přijdete k jednomu z nejkrásnějších barokních areálů u nás, kterým je hospitál Kuks, a turistická značka vás zavede k cíli barokního výletu.

Kudy k Betlému

K Braunovým skalám můžete zvolit i kratší cesty, jedna vede z parkoviště Hřibojedy, nebo od obce Stanovice. Z obou těchto směrů budete sledovat červenou turistickou značku. Cesty jsou schůdné za jakéhokoliv počasí, ale vybavte se pevnou obuví.

Příběh pískovcové galerie

V původně loveckém revíru vzniklo na popud hraběte Františka Antonína Šporka na přelomu 20. a 30. let 18. století mistrovské dílo barokního sochaře Matyáše Brauna. Záhy se toto místo využívalo k odpočinku a kočárovým vyjížďkám Šporkových hostů, kteří jej navštívili na Kuksu. Galerie plastik a reliéfů představuje biblické postavy a díky ústřednímu motivu narození Ježíše získala i svůj název Betlém. Bohužel, vzhled tohoto uměleckého díla ovlivnila za stovky let matka příroda, ale také vandalismus. Od roku 2001 je soubor soch prohlášen za Národní kulturní památku. 

Pozvánka na Listopadový Kuks

Turistická sezona sice už pomalu končí, ale ještě v předposledním listopadovém víkendu si můžete prohlédnout hospitál Kuks v celé jeho kráse. Přístupný bude základní prohlídkový okruh, rodinná hrobka Šporků a farmaceutická expozice Historie lékáren. K návštěvě zve i obchůdek se sušenými bylinkami, domácími sirupy, mošty, medovinou a dalšími výrobky. Najdete jej na nádvoří hospitálu.

Místo

Královéhradecký kraj, okres Trutnov, Kuks

GPS parkoviště Kuks: 50.4008656N, 15.8877619E

Kontakt

Turistické informační centrum Kuks
Kuks 72, 544 43 Kuks
tel.: +420 499 422 423
e-mail: info@zkuskuks.cz
www.zkuskuks.cz

Naučná stezka Půjdem spolu do Betléma je celoročně volně přístupná s pevnou obuví.

Listopadová prohlídka hospitálu Kuks: od 23. do 24. 11. 2019 od 9 do 16 hodin.

Kde se najíst?

Restaurace Baroque
Kuks 57, 544 43 Kuks
tel.: +420 732 253 359
e-mail: taste@baroque.cz
www.restauracekuks.cz

Kde se ubytovat?

Jeschkeho vila
Kuks 72, 544 43 Kuks
tel.: +420 499 422 423
e-mail: info@zkuskuks.cz
www.zkuskuks.cz