Popperova hrobka v Chrudimi získala zpět svoji krásu

CHRUDIM – Hrobku rodiny Popperových, kulturní památku, která se nachází na hřbitově U Kříže, získalo město bezúplatným převodem v listopadu 2017. Nedávno byla ukončena její stavební obnova. A výsledek stojí za to!

Rodinná hrobka, kterou si v roce 1927 objednal Fridrich Leopold Popper pro svého zesnulého syna Alfréda, je vrcholnou funerální realizací Josefa Gočára, předního českého architekta 20. století. Vyhotovena je z černého leštěného noritu a zdobí ji reliéf zobrazující zmrtvýchvstání Krista z carrarského mramoru z dílny profesora Otakara Španiela.

V minulosti čelila kulturní památka nájezdům zlodějů kovů, při nichž došlo k poničení střechy a kazetových luceren. „Několik let byla hrobka zakryta nevzhledným provizorním zastřešením, ale v letošním roce získala zpět svoji původní krásu,“ řekl starosta František Pilný a dodal: „Jsme nadšeni výsledkem obnovy hrobky, která je nejenom ceněnou kulturní památkou, ale také odkazem na významného chrudimského podnikatele a velkou osobnost své doby Bedřicha Leopolda Poppera.“

Náklady na opravy hrobky přesáhly 1,5 milionu korun, město získalo dotace ve výši 200 tisíc korun. Součástí projektu byl i restaurátorský a základní archivní průzkum, uměleckohistorické zhodnocení a ikonografický rozbor hrobky. Stavební obnova hrobky zahrnovala demontáž provizorního dřevěného zastřešení, ubourání nosného pilíře brány zadního vchodu hřbitova, odizolování, vyzdění z betonových nenasákavých cihel a zhotovení nového teraca. Původní onyxové podhledové desky byly vyjmuty, a jelikož byly z větší části popraskané, bylo rozhodnuto o jejich výměně.

V této fázi prací se objevila zajímavost – jedna z podhledových onyxových desek byla zbroušena a vyleštěna, čímž se ukázalo, že „medové“ zbarvení je pouze povrchová vrstva a že kámen je bílý s kresbou do okrové a šedé barvy. Na základě tohoto zjištění byl přizván znalec z oboru mineralogie a vzorky byly podrobeny analýzám, které identifikovaly odebraný vzorek jako síran vápenatý. Vrstva se na onyxu vytvořila během dlouhé doby pravděpodobně v důsledku lokálního mikroklimatu. Rozbor vyloučil možnost nátěru a potvrdil, že původně použitý onyx byl světlé barvy. Na základě tohoto zjištění bylo zahájeno „pátrání“ po co možná nejvíce autentické podobě onyxu, který nakonec dodala firma ze Zlínského kraje.

Podnikatel a továrník Friedrich Leopold Popper se narodil v roce 1866 v Brně. V roce 1893 koupil v Chrudimi podnik manželů Beckových na výrobu obuvi. Postupně ho rozšiřoval a modernizoval. Jeho firma F. L. Popper byla v roce 1903 největší továrnou na obuv v habsburské monarchii a v jejím závodě pracovalo 350 zaměstnanců. V letech 1912 a 1913 pracovalo u firmy už přes tisíc zaměstnanců a výroba dosahovala 2400 párů obuvi denně. V roce 1925 výrobní kapacita dosahovala až 3000 párů obuvi denně. Boty značky Popper měly ve světě podobně dobrý zvuk jako o něco později výrobky firmy Baťa. Popper zemřel v Chrudimi v listopadu 1941 a je pochován v rodinné hrobce na hřbitově U Kříže.

Foto: Město Chrudim

Hrobka po rekonstrukci
Před rekonstrukcí