Únik škodlivin v Hamru na Jezeře šetří policie jako obecné ohrožení

ČESKOLIPSKO – Včerejší neštěstí, jehož následkem bylo osm zraněných v provozovně likvidace nebezpečného odpadu společnosti Purum v Hamru na Jezeře, vyšetřuje policie pro podezření z obecného ohrožení. Došlo zde k výbuchu během nečekané chemické reakce a následnému úniku škodlivých látek do ovzduší.

Při neštěstí utrpěli vážné zranění dva lidé, na místě je museli oživovat záchranáři. Muž, hospitalizovaný v liberecké nemocnici, je stále v kritickém stavu. Na pozorování do zdravotnického zařízení bylo převezena také desítka zasahujících záchranářů, kteří byli při zásahu intoxikováni.

Policie zatím neví, co výbuch při nečekané chemické reakci spojené s únikem škodlivin do ovzduší způsobilo. Do areálu se zatím kriminalisté nedostali. „Čekáme na výsledky kontrolního měření od hasičů. Pokud to bude bezpečné, ohledáme dnes místo události a budeme shromažďovat všechny podklady, abychom posoudili, proč tam ta situace vznikla,“ uvedla mluvčí Baláková.

Hasiči znovu vzorky odebírají od dnešního rána. „Jednou z naměřených chemických látek v místě události byla kyselina sírová, jedná se však o kombinaci několika chemických látek. V tuto chvíli pokračuje měření a odebírání vzorků Chemickou laboratoří Kamenice. Výsledky měření budou poté předány k prošetření policii, která se bude případem dále zabývat,“ sdělila mluvčí hasičů Lucie Hložková.

Foto: HZS Liberecký kraj