V Pardubicích se bude opět jednat o přestavbě letního stadionu

PARDUBICE – Zastupitelé města budou ve čtvrtek opět jednat o revitalizaci letního stadionu. Mají rozhodnout o tom, zda město vypíše výběrové řízení na dodavatele stavby, čímž by Pardubice na místo chátrajícího torza získaly fotbalový stadion vyhovující i podmínkám nejvyšší fotbalové soutěže.

Sportovní stadion v centru Pardubic, který byl otevřen v roce 1931 a v minulosti na něm probíhala utkání v řadě sportovních odvětví, v současné době léta chátrá a čeká na svou rekonstrukci.

Rada města včera návrh na zahájení výběrového řízení schválila s tím, že cena přestavby letního stadionu s DPH nepřekročí 430 milionů korun. Revitalizace by měla zhruba zahrnovat vybudování fotbalového hřiště a tréninkové plochy, včetně samostatného osvětlení, a revitalizaci a dostavbu tribun. Samostatně pak rada navrhuje řešit parkování s tím, že schválila přípravu návrhu stavby parkovacího domu v této lokalitě. Původní návrh z října 2017 počítal s celkovou cenou přes 500 milionů korun.

Areál letního stadionu by se měl radikálně změnit a v budoucnu sloužit jak aktivním sportovcům, tak obyvatelům města ke sportu a relaxaci. Zachována zůstane Brána borců a hlavní tribuna, které Ministerstvo kultury prohlásilo za kulturní památku. Fotbalové hřiště se dočká přestavby tak, aby jeho parametry v budoucnu vyhověly požadavkům na pořádání zápasů nejvyšší fotbalové soutěže.

Revitalizace stadionu je připravena, včetně platného stavebního povolení. Má být financována z úvěrových zdrojů města, případně z dotací, které se město snaží na revitalizaci stadionu získat. Pro úpravu nábřeží Labe a přilehlých ulic U stadionu a Labská chce město využít prostředky z ITI (Integrované územní investice s využitím Evropských strukturálních a investičních fondů) v novém plánovacím období. Podobně by se památkově chráněná Brána borců měla po roce 2021 dočkat revitalizace buď z ITI, nebo z dotací na obnovu kulturních památek.

Foto: Wikipedie