Nové využití pro budovu bývalých kasáren? Zájem o ni projevil stát

KROMĚŘÍŽ – Při středeční návštěvě ministra kultury Lubomíra Zaorálka v Kroměříži přišla řeč i na budovu bývalých kasáren na Hanáckém náměstí. Pro tu se město už roky snaží najít využití. Nyní svůj zájem projevil stát, který by objekt rekonstruoval a přesunul do něj územní odborné pracoviště Národního památkového ústavu. Podle starosty Němce město zájem vítá. „Budova potřebuje investice a my pro ni využití nemáme,“ uvedl Němec s tím, že o osudu budovy rozhodnou zastupitelé.

Podle místostarosty Karla Holíka by pro město bylo přínosem také to, že v budově na Hanáckém náměstí by pracovalo více než sedm desítek zaměstnanců. „Líbí se nám to, náměstí by ožilo. Navíc by se městu podařilo vyřešit problém, se kterým se léta pohnout nedařilo,“ dodal Holík.

Podle Zaorálka se strany shodly na tom, že stát objekt převezme za symbolickou částku a najde prostředky na jeho opravu. Čas, který si vyžádá rekonstrukce, je podle něj těžké odhadnout. „NPÚ má s těmito typy rekonstrukcí zkušenosti, jsme schopni to udělat relativně rychle,“ dodal ministr kultury.

Územní odborné pracoviště Národního památkového ústavu dosud sídlí v prostorách arcibiskupského zámku. V restitucích ale získalo olomoucké arcibiskupství zámek zpátky a od příštího roku by jej mohlo pracoviště využívat jen po dohodě a uzavření nájemní smlouvy. V budově na Hanáckém náměstí by kromě kanceláří, archivů a skladů získalo navíc prostory pro depozitáře a konzervátorské dílny.

Podle ředitele územní památkové správy Petra Šubíka by v objektu přibylo i návštěvnické a informační centrum, ve kterém by propagoval šestadvacet hradů, zámků a dalších památek, které kroměřížské pracoviště na Moravě spravuje. „Část pracovníků NPÚ, jejichž činnost přímo nesouvisí se zámkem, již navíc loni musela prostory po výzvě arcibiskupství opustit. Nyní sídlí v objektu Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových na Riegrově náměstí, který ale potřebám NPÚ plně nevyhovuje,“ vysvětlil mluvčí radnice Jan Vondrášek.

Třípodlažní budovu na Hanáckém náměstí Kroměříž získala od armády po jejím odchodu z města, kterou opustila v roce 2004. Město objekt chtělo nejprve přestavět na domov pro seniory, což se kvůli vysokým nákladům nestalo. Radnice se pak neúspěšně pokoušela budovu prodat. S nezdarem se setkal i záměr ji přebudovat na komunitní centrum, muzeum vojenství a zážitkový hostel.