První zásadní životní volba: výběr střední školy

VYSOČINA – Pokud máte doma deváťáka, je nejvyšší čas začít vést dialog, kam dále bude směřovat svůj studijní život. K získání přehledu sloužily přehlídky středních škol, které jsou každoročně určené nejen pro žáky 9. tříd, ale také jejich rodiče. V říjnu a v listopadu se uskutečnily ve všech okresních městech Vysočiny a mohly být jedním z významných informačních zdrojů. Pokud jste je nestihli navštívit, využijte dny otevřených dveří konkrétních středních škol a získejte odpovědi na všechny otázky.

S přehledem pomůže i publikace s názvem Střední školy zřizované Krajem Vysočina a aktualizované vydání Řemesla na Vysočině. Obě brožury získáte na webu www.kr-vysocina.cz.

Pro budoucí umělce už čas nezbývá, přihlášky ke střednímu vzdělávání do oborů vzdělávání s talentovou zkouškou se předkládají do 30. listopadu 2019 pro 1. kolo přijímacího řízení. Ti, co se budou hlásit do oborů vzdělávání bez talentované zkoušky, mají čas podat přihlášku do 1. března 2020 pro 1. kolo přijímacího řízení. Vzhledem k tomu, že v tomto školním roce připadají oba termíny na víkendové dny, lze tentokrát podat přihlášky ještě nejbližší pracovní den, tzn . 2. prosince 2019, resp. 2. března 2020. „Uchazeč se může přihlásit v obou případech nejvýše na dva obory vzdělání. Přitom školy, případně obory vzdělání, se na obou dvou přihláškách vždy uvádí ve stejném pořadí,“ informoval Vladimír Zelený z krajského odboru školství, mládeže a sportu.

Termíny přijímacích zkoušek se liší podle typu oboru a podle toho, zda zahrnují talentové zkoušky nebo ne. Začínají hned po Novém roce a posledním termínem přijímacích zkoušek v oborech vzdělávání bez talentové zkoušky a bez maturitní zkoušky končí 1. kolo přijímacího řízení v období od 22. do 30. dubna 2020 (pokud o této školní přijímací zkoušce ředitel školy rozhodne). Více informací nejen o termínech, ale také o konkrétní podobě přijímacích zkoušek získáte na www.kr-vysocina.cz/prijimaci-rizeni/ds-300609.

Po vyhlášení výsledků přijímacího řízení uchazeč potvrzuje svůj zájem o školu odevzdáním zápisového lístku nejpozději do 10 pracovních dnů ode dne oznámení rozhodnutí o přijetí.

Důležité informace

  • Uchazeč může podat v rámci 1. kola nejvýše dvě přihlášky.
  • Ředitel školy vyhlásí 1. kolo přijímacího řízení do 31. ledna 2020, do oborů vzdělání s talentovou zkouškou do 31. října 2019.
  • Uchazeč se speciálními vzdělávacími potřebami doloží k přihlášce doporučení školského poradenského zařízení, ředitel školy upraví uchazeči podmínky v přijímacím řízení podle tohoto doporučení.
  • Uplatnit zápisový lístek je možné jen jednou. Výjimka je možná ve dvou případech, kdy jej uchazeč může vzít zpět (pokud bylo jeho odvolání úspěšné a v případě uchazeče, který po uplatnění zápisového lístku do oboru s talentovou zkouškou byl následně přijat do oboru vzdělání bez talentové zkoušky).
  • Uchazeč (žák základní školy) obdrží zápisový lístek do 15. března 2020 na ZŠ, v ostatních případech vydá zápisový lístek krajský úřad. Uchazeč o obor s talentovou zkouškou obdrží zápisový lístek do 30. listopadu 2019.
  • Stejný termín pro konání přijímací zkoušky v jiném oboru vzdělání nebo jiné škole není důvodem stanovení náhradního termínu konání zkoušky.
  • Odvolání proti rozhodnutí ředitele lze podat ve lhůtě 3 pracovních dnů ode dne doručení rozhodnutí ke krajskému úřadu prostřednictvím ředitele školy.

Jednotná zkouška se koná ve dvou termínech a je stanovena na dny:
1. termín:

14. dubna 2020 – pro čtyřleté obory vzdělání, včetně nástavbového studia,
16. dubna 2020 – pro obory šestiletých a osmiletých gymnázií,

2. termín:

15. dubna 2020 – pro čtyřleté obory vzdělání, včetně nástavbového studia,
17. dubna 2020 – pro obory šestiletých a osmiletých gymnázií.
Jednotná zkouška v náhradním termínu je stanovena pro všechny uvedené obory vzdělání na dny: 1. termín: 13. května 2020, 2. termín: 14. května 2020.

Další informace získáte na www.msmt.cz (Vzdělávání – Střední vzdělávání – Přijímání na střední školy a konzervatoře), www.kr-vysocina.cz (Školský portál – Přijímací řízení) a www.cermat.cz (informace k jednotné přijímací zkoušce).

Zdroj: Noviny Kraj Vysočina