Čtrnáct seniorek se ucházelo o titul Babička roku České republiky před zaplněným pavilónem

OLOMOUC – První ročník celostátního finále Babičky roku se v pondělí 18. listopadu odehrál v Olomouci. Právě v Olomouckém kraji před čtyřmi roky oblíbená soutěž seniorů vznikla a postupně se rozšířila do celého Česka.

Do celorepublikového kola postoupilo čtrnáct babiček, kterým v pavilónu A na olomouckém výstavišti  fandilo třináct set diváků. Vítězství si odnesla jednadevadesátiletá babička Jarmila Chudobová z Královéhradeckého kraje. Stříbrnou korunku a šerpu získala finalistka Olomouckého kraje Marie Záhorová a bronzovou babičkou je Miloslava Bálešová z kraje Ústeckého. Titul Babička sympatie odcestoval do Jihočeského kraje se Zdeňkou Floriánovou.

„Je symbolické, že republikové finále se koná v Olomouckém kraji, protože právě u nás nápad vznikl. Jsem rád, že ostatní hejtmani vyslyšeli moje argumenty a uspořádali krajská kola soutěže,“ řekl hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk.

Babičky se snažily okouzlit porotu třeba vystoupením ve volné kategorii. Některé seniorky recitovaly básně nebo zpívaly, jiné tančily, ostatní se blýskly v rámci módní přehlídky. Část vystoupení absolvovaly s patrony, kterými se staly pěvecké hvězdy TV Šlágr.

„Finále celorepublikového kola Babičky roku mělo velmi vysokou úroveň. Jsem ráda, že se tradici, kterou jsem pomáhala založit, tak skvěle daří. Zároveň blahopřeji všem seniorům, kteří se do takto úžasného projektu zapojili,“ dodala Milena Hesová, předsedkyně krajské rady seniorů.

Zlatá babička Jarmila Chudobová – Královéhradecký kraj
Stříbrná babička Marie Záhorová – Olomoucký kraj
Bronzová babička Miloslava Bálešová – Ústecký kraj
Babička sympatie Zdeňka Floriánová – Jihočeský kraj