Mezinárodní festival animovaných filmů ANIFILM se od příštího roku bude konat v Liberci

LIBEREC – Mezinárodní festival animovaného filmu ANIFILM se stěhuje z Třeboně do Liberce. V Třeboni v minulosti proběhlo osmnáct ročníků tohoto festivalu, ale malebné jihočeské město má své limity.

Festivalu v Třeboni už nestačila úroveň a kapacita prostor, limity byly překročeny i u ubytovacích a gastronomických služeb. Snaha o rozšíření kapacit a zázemí pro festival bohužel ztroskotala. Po řadě setkání, jednání a prohlídek možných míst, kde by festival mohl nově zakotvit, bylo rozhodnuto, že příští ročník Mezinárodního festivalu animovaných filmů ANIFILM se uskuteční ve dnech 5. až 10. května 2020 v Liberci.

Představitelé města Liberec a Libereckého kraje nabízí ANIFILMU širokou podporu, poskytnou potřebná místa pro jeho konání a také finanční plnění nezbytné pro realizaci akce tohoto měřítka. Tato nabídka ANIFILMU umožní nejen další existenci, ale především nezbytný rozvoj a růst v kvalitě i rozsahu. ANIFILM Liberci a Libereckému kraji oplátkou nabízí každoroční mezinárodně respektovanou kulturní akci, která si za dobu své osmnáctileté existence získala řadu pravidelných hostů, diváků i fanoušků.

„Anifilm, který figuruje na mapě světových festivalů už od roku 2002, je nejvýznamnější akcí svého druhu ve střední Evropě. Kromě mezinárodní propagace můžeme především hovořit o ekonomickém přínosu pro město, do kterého během festivalu přijede minimálně 10 tisíc návštěvníků. Většina z nich ve městě využije nejenom ubytovacích a gastro služeb, ale bude využívat veškerou infrastrukturu, kterou město nabízí,“ uvedl primátor Liberce Jaroslav Zámečník.

Program libereckého ANIFILMU 2020 bude vedle prestižní mezinárodní soutěže výrazně zaměřený na propojení animace s hudbou a zvukem. Vedle nejlepších a nejnovějších animovaných filmů se tedy může Liberec i hosté festivalu těšit na řadu unikátních živých hudebních vystoupení, která doprovodí prvotřídní animované filmy. Programy festivalu budou probíhat na mnoha místech: v kulturním centru Lidové sady, v kině Varšava, v prostorách Krajské vědecké knihovny a důležitým centrem festivalu se stane také Liberecký zámek. Festival jedná i s dalšími kulturními centry, v nichž budou také probíhat plnohodnotné filmové i doprovodné programy. Oblibu si například určitě získá i dočasné letní kino v centru města.

Foto: Anifilm