Mladík kradl na Velkobítešsku, za necelý rok způsobil dvousettisícovou škodu

VELKOBÍTEŠSKO – Kradl v podnicích, v kancelářské budově, dokonce v kočárkárně. Na kontě má téměř desítku případů krádeží a způsobenou škodu kolem 200 tisíc korun. Přitom dnes osmnáctiletý mladík se dopouštěl krádeží ještě jako mladistvý. Proto, když ho žďárští kriminalisté v listopadu dopadli, skončil ve vazbě a hrozí mu až pět let za mřížemi.

„V lednu letošního roku se pokusil v jednom z podniků ve Velké Bíteši vypáčit mincovník automatu a odcizit z něj peníze. Dále v dubnu z toho samého podniku odcizil mixážní pult v hodnotě kolem pěti tisíc korun. Do stejného podniku se vrátil ještě v říjnu, kdy zde odcizil finanční hotovost a dva kartony cigaret,“ vyjmenovává policejní mluvčí Stanislava Miláčková.
Začátkem října navíc ukradl v kočárkárně jednoho z domů ve Velké Bíteši dětské jízdní kolo, které prodal, a v závěru října se vloupal do dalšího podniku, kde poškodil vstupní dveře a pokusil se ukrást mince ze stolního fotbalu a odnesl si lahve s alkoholem.

„Muž je dále obviněný ze tří případů spáchaných se spolupachatelem. S devatenáctiletým mužem z Brněnska se měli v srpnu vloupat do kancelářské budovy v obci na Velkobítešsku, kde poškodili dveře a okno, a odcizili dárkové balení alkoholu. Dále na konci srpna z bytového domu odcizili osm litých kol na osobní automobil i s pneumatikami. Ve stejné obci začátkem října spolu vnikli do areálu firmy, kde poškodili na budově bezpečnostní kameru, vstupní dveře a okno. Z objektu odcizili nářadí a elektroniku,“ doplňuje Stanislava Miláčková.

Na jednotlivých případech policisté intenzivně pracovali a nakonec prokázaly, že souvisí s jednou osobou. Podezřelého recidivistu zadrželi ve Žďáru nad Sázavou. „Osmnáctiletý muž byl obviněn ze spáchání trestných činů krádeže a poškození cizí věci, spáchaných jak samostatně, tak ve spolupachatelství,“ uvedl Radek Uhlíř, vedoucí oddělení obecné kriminality s tím, že proti druhému, devatenáctiletému muži, je v souvislosti se spácháním majetkové trestné činnosti také vedeno trestní řízení.