Nejdůležitější den vašeho života vyžaduje bezchybný plán

Nezapomenutelný. Krásný. Dokonalý. Pro svůj svatební den by každá nevěsta našla jistě mnoho dalších superlativ. Jak ale zařídit, aby den „D“ byl opravdu perfektní? Aby se vše povedlo a proběhlo přesně jak má a svatební hosté i rodina na vaši svatbu ještě dlouho vzpomínali, je třeba svatební přípravy pečlivě naplánovat a včas zorganizovat.

 

Nejdříve se rozhodněte, zda si na celou organizaci svatby troufáte sami nebo ji svěříte do rukou pro- fesionálům. Dnes už naštěstí existuje nespočet agentur a svatebních salonů, kde umí splnit vaše představy a přitom dodržet rozpočet. Pamatujte ale, že čím dříve přípravy zahájíte, tím méně kompromisů vás na cestě k vašemu vysněnému svatebnímu dni bude čekat. Připravili jsme pro vás časový harmonogram, který by vám měl svatební přípravy usnadnit.

Svatební přípravy 10–6 měsíců předem

Ať už se rozhodnete pro agen- turu nebo se pustíte do organizace sami, v tomto období je ten správný čas si spolu dohodnout termín a místo konání svatby. Chcete mít obřad na radnici, v kostele, v nějakém zámku nebo na úplně jiném místě? Půjde o svatbu klasickou, moderní nebo třeba nějak tématicky zaměřenou? Kromě vyřešení těchto otázek musíte i zorganizovat setkání obou rodin (pokud se ještě neznají) a sestavit si předběžnou kalkulaci výdajů na svatbu.

Svatební přípravy 6 měsíců předem

S půlročním předstihem je třeba vybrat a rezervovat hotel nebo restauraci, kam se přesunete po obřadu a kde se bude konat svatební hostina a veselí. Je nutné sestavit předběžný seznam hostů a pronevěsty to nejdůležitější – vybrat si svatební šaty!

Svatební přípravy 5–4 měsíce předem

Nyní už je čas oslovit své budoucí svědky, družbu a družičky  a pozvat je třeba na večírek, kde je o tuto „funkci“ požádáte a vaše rozhodnutí „vzít se“ společně oslavíte. Na ženichovi je pak úkol domluvit a objednat svatební vůz, fotografa, videozáznam a  hudbu. Nevěsta už objednává kadeřnici a k vybraným šatům vhodný účes. Nesmíte zapomenout vybrat oblek pro ženicha, a to včetně bot a doplňků.

Svatební přípravy 3 měsíce předem

Správná doba pro výběr šatů družičkám, dokončení seznamu hostů a rezervaci ubytování  pro ty zdaleka. A samozřejmě rezervaci novomanželského apartmá, pokud si to přejete. Snoubence čeká výběr a objednávka snubních prstenů a svatební kytice. Do tisku je třeba objednat svatební oznámení, pozvánky ke stolu a kartičky pro potvrzení účasti na svatbě.

Svatební přípravy 2–1 měsíc předem

Svatební oznámení, pozvánky a kartičky pro potvrzení účasti na svatbě se nesmí rozesílat na poslední chvíli, nyní je tedy ten správný čas. Stejně tak  je  nutné u cukrářky objednat  svatební koláče, dorty a cukroví. Nyní objednejte i ozdobu na  svatební vůz. Nevěsty pak čeká krásný úkol – vybrat a dokoupit doplňky – spodní prádlo, ozdoby, punčochy a podvazek.

Svatební přípravy 4–3 týdny předem

V objednané restauraci si snoubenci domluví svatební menu, někdy mohou jednotlivá jídla i ochutnat. Je třeba koupit voničky, stuhy, ubrousky a ozdoby do zákusků. Nevěsta má první zkoušku u kadeřnice a zkoušku líčení. Ženichovi zbývá koupit kapesníček a vyzvednout snubní prsteny. Kvůli zasedacímu pořádku je třeba nechat dotisknout kartičky se jmény potvrzených hostů a objednat kytici pro nevěstu (pokud ještě objednanou nemá), kytice pro obě maminky a případně i babičky.

Svatební přípravy 1 týden předem

Snoubenci mají před sebou samé příjemné úkoly. Zkoušku šatů a obleku ve svatebním salonu, rozvoz koláčů a hlavně rozlučky se svobodou. Jejich organizace se většinou chopí svědci a opravdu je lepší, když mají budoucí nevěsta s ženichem čas se do svatby z rozlučky a zapíjení svobody ještě „zotavit“.

Svatební přípravy 1 den předem

V tento den zbývá vyzvednout si svatební šaty, oblek a šaty pro družičky. Vyzvednout dorty a cukroví a připravit si snubní prsteny, doklady a peníze.

Svatební přípravy ve svatební den

Den „D“ je tady! Pokud jste vše dobře plánovali a organizovali, nemůže vás zaskočit vůbec nic. Harmonogram, který si sestavíte,    bude   záviset hlavně na tom, kdy   začíná    obřad  a kde se koná hostina. Vždy však platí, že ženich ráno vyzvedne všechny kytice a nevěsta se nechá ustrojit, učesat a nalíčit. Přijedou fotograf a kameraman. Hosté se shromažďují až v místě konání obřadu. Nevěstu obvykle přivádí její otec. Poté, co si řeknou „ano“, novomanželé přijmou gratulace a po focení s rodinou a hosty následuje přesun na místo konání svatební hostiny. Tam po přivítání, proslovech a přípitku už všechny čeká jen hodování a zábava, většinou až do příštího rána.