Rada města Prostějova rozhodla o výši poplatku za odpad na příští rok

PROSTĚJOV – Ve středu 20. listopadu zasedla k jednání Rada města Prostějova a mimo jiné jednala i o likvidaci komunálních odpadů ve městě a rozhodla o výši poplatku za odpad pro občany na příští rok.

Radní rozhodli, že poplatek za komunální odpad prozatím zůstává 600 korun na osobu, přestože nepokryje celou částku potřebnou na likvidaci odpadů. „Na jednání radních jsme odsouhlasili navýšení financí nutných pro úklid komunálního odpadu. Vycházíme ze skutečně fakturovaných nákladů,“ vysvětlil nárůst financí primátor František Jura s tím, že zvýšené náklady za likvidaci komunálních odpadů se týkají období leden – září 2019.

„Náklady na likvidaci komunálního odpadu od občanů města nemůžeme nijak ovlivnit, jelikož i v případě vyššího podílu vytříděných složek (papír, plast, sklo, bio) se jedná o zvýšení nákladů. V letošním roce se jedná především o nárůst množství svezeného bioodpadu i jeho uložení na sběrných dvorech,“ upřesnil první náměstek primátora Jiří Pospíšil.  Město Prostějov získává od společnosti EKO – KOM,  která zajišťuje další zpracování vytříděného odpadu, každý rok finanční odměnu za množství vytříděného odpadu (papír, plast, sklo).