Zapojte se do Sbírky potravin i vy! Už zítra se připojí rekordní množství obchodů

VYSOČINA – Termín podzimní Sbírky potravin připadá na zítřek, sobotu 23. listopadu. To budete moci od 8.00 do 18.00 hodin věnovat trvanlivé potraviny nebo drogistické zboží v 750 obchodech po celé České republice. Na Vysočině se zapojí bezmála padesát míst, například Albert, Penny, Billa, ale také Rossmann nebo Drogerie DM. Někde také Kaufland nebo Lidl.

Do Sbírky se po jarní premiéře znovu zapojí i on-line obchody iTesco a Rohlik.cz, kde můžete darovat potraviny a drogerii v termínu od 20. listopadu do 3. prosince. V on-line sbírce lze pod příslušnou částkou věnovat balíček zboží, které klienti potravinových bank upotřebí nejvíce. Jedná se především o konzervy, dětské výživy, instantní polévky, trvanlivé mléko, olej, rýži a luštěniny, těstoviny a základní i dětskou drogerii.

„Za šest let, kdy potravinové sbírky probíhají, bude tato podzimní největší a nejrozsáhlejší. Do akce se zapojí největší počet obchodů, čímž pokryjeme všechny oblasti České republiky. Navíc počítáme s účastí mnoha firem a dalších institucí, v nichž se budou konat interní sbírky,“ uvedla Veronika Láchová, ředitelka České federace potravinových bank, a dodala: „Lidé mohou v jednotlivých prodejnách odevzdat zakoupené trvanlivé potraviny či drogistické zboží dobrovolníkům, které snadno poznají podle zelené zástěry s logem sbírky. Darované zboží se převeze ve spolupráci s firmou Raben Logistics Czech do skladů potravinových bank, odkud se následně rozveze potřebným. Sbírku potravin pomáhají po celém Česku organizovat tisíce dobrovolníků.“

Darované potraviny a drogistické zboží putují z obchodních řetězců Albert, Billa, Globus, Kaufland, Lidl, Makro Cash & Carry, Penny Market, Tesco, dm drogerie markt a ROSSMANN prostřednictvím regionálních potravinových bank do charitativních organizací. Jejich cesta je tak krátká a na místo určení se dostanou ve chvíli, kdy jsou potřeba. Pomoc se orientuje především na seniory, matky samoživitelky, pěstounské rodiny, děti z dětských domovů, hendikepované nebo lidi bez domova a v nouzi a pokrývá všechny okresy v České republice.
„Podzimní kolo Sbírky potravin je navíc napojené na Giving Tuesday, světový den dárcovství. Do sbírky se tak v rámci Giving Tuesday přidají skrze firemní potravinové sbírky zaměstnanci řady organizací, kteří budou shromažďovat trvanlivé potraviny a drogerii ve svých kancelářích, skladech či pobočkách. Na Giving Tuesday pak potravinové banky sesbírané potraviny vyzvednou a doručí potřebným,“ zdůraznila Lucie Mádlová, zakladatelka a ředitelka Asociace společenské odpovědnosti.

Na jaře se podařilo vybrat celkem 212 tun potravin a 23 tun drogistického zboží. Nejvíce darovali lidé v Praze a ve Středočeském kraji, následovaly Jihomoravský a Jihočeský kraj.

Sbírka potravin se od letošního roku koná vždy dvakrát ročně a celorepublikově ji organizuje Česká federace potravinových bank, Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR spolu s klíčovými obchodními řetězci působícími na českém trhu, Asociací společenské odpovědnosti a partnery z neziskového sektoru.