Zastupitelstvo: Divadlo ve Slaném, kde Gott točil legendární recitály, jeho jméno neponese!

KLADNO – Divadlo ve Slaném znala svého času celá Česká republika. Starší generace dodnes vzpomíná na dobu, kdy Karel Gott točil ve Slánském divadle velmi oblíbený televizní recitál Zpívá Karel Gott. V letech 1973 – 1978 bylo natočeno deset dílů. Do Slaného s ním zavítalo i mnoha hostů zvučných jmen. Do divadla se vrátil ještě v devadesátých letech v pořadu České televize Karel Gott opět ve Slaném II (1994).

Čestné občanství se nekonalo

Natáčení ve Slaném si oblíbil i nedávno zesnulý mnohonásobný Zlatý slavík. „V sedmdesátých letech jsem v divadle ve Slaném natáčel pro Československou televizi s vynikajícím režisérem Jánem Roháčem. Dodnes na ty chvíle moc rád vzpomínám,“ zaznamenalo svého času slansko.cz. Bývalý dlouholetý místostarosta Slaného Jaroslav Hložek v době svého působení na radnici podle svých slov usiloval o to, aby Karel Gott získal čestné občanství města Slaného. Prosadit se mu to ale nepodařilo. Na Mistra vzpomínají dnes i manželé Drbohlavovi, kteří ve městě před víc než 40 lety vyrůstali a podali oficálně návrh přejmenovat divadlo ve Slaném, aby neslo jméno Karla Gotta.

Jeden z mnoha

Slánští zastupitelé se ale svorně a bez diskuze shodli se na tom, že k přejmenování není důvod. Pro byl pouze jediný zastupitel z 24 přítomných. Na jednání nevystoupil ani nikdo z občanů, kdo by přejmenování instituce prosazoval. „Dospěli jsme k názoru, že se nepotřebujeme svézt s takovou tou módní vlnou, kdy se města snaží pojmenovat po něm kde co. Těch umělců, kteří se u nás vystřídali, bylo poměrně velké množství. Prostě nevidíme ten správný důvod a obzvlášť ne tak rychle, protože si myslím, že je třeba zachovat nějakou pietu,“ vysvětlil pro ČRo starosta Slaného Martin Hrabánek. Zpěváka prý nepojil ke Slanému ani žádný výjimečný vztah.

Město si legendárního zpěváka ale přesto připomene. Radnice nechá příští rok připravit výstavu dobových fotografií právě o tom, jak Gott ve Slaném v 70. a 80. letech působil. Součástí výstavy by měla být také projekce filmu.