Cyklisté, pozor! Stezka do Kvasic bude dočasně uzavřená

KROMĚŘÍŽ – Pokud vás chladné počasí ještě nedonutilo uložit kolo k zimnímu spánku a rádi byste podnikli malý výlet, do Kvasic se od zítřka po cyklostezce nedostanete. Z důvodů kácení stromů v její blízkosti bude až do 15. prosince zcela uzavřena. „Kvůli bezpečnosti a zdraví uživatelů cyklostezky je bohužel nutné ji uzavřít. Těžba stejně jako loni probíhá již po cyklistické sezoně. Občanům se přesto za omezení omlouváme,“ uvedl starosta Jaroslav Němec.

Kácení se týká jen stromů, které jsou ve špatném stavu. Často jsou napadené houbovými chorobami způsobujícími vývraty. Podle vedoucího kroměřížského radničního odboru služeb Lamberta Hanzala by kolem cyklostezky měl být vytvořen pruh, ve kterém by nerostly vysoké stromy, které by potenciálně mohly ohrozit cyklisty a chodce.

Lesy České republiky, konkrétně Lesní správa Buchlovice, kácí momentálně stromy v kroměřížské části Trávník. „Nyní potřebuje odtěžit i zdravotně závadné a nebezpečné stromy v blízkosti cyklostezky,“ dodal Lambert Hanzal.

Radnice uzavřela cyklostezku z Trávnických zahrádek do Kvasic poprvé loni na konci ledna, otevřela ji na začátku dubna. Na přelomu srpna a září byla komunikace opět kvůli kácení nebezpečných stromů na několik dnů uzavřena. Další kácení stromů zde probíhalo loni na podzim.

Kroměřížská radnice otevřela cyklostezku do Kvasic v roce 2010. Trasa napojuje město na frekventovanou cyklostezku podél Baťova kanálu. Správcem porostu kolem cyklostezky jsou Lesy České republiky.