Dáváte si pozor na pochybné vánoční nákupy přes internet?

VYSOČINA – Jihlavští a pelhřimovští policisté šetří dva obdobné případy podvodného jednání na internetu. V prvním případě si poškozený objednal iPhone za více než osm tisíc korun, ve druhém případě muž na jednom z internetových portálů nakupoval elektrokolo. Ani jeden pravděpodobně vánoční dárek jim však nepřišel.

„Pětatřicetiletý muž z Jihlavy zaplatil prodávajícím předem na bankovní účet, prodávající mu však telefon nezaslal a navíc s ním přestal komunikovat. Obdobný případ se týká 79letého muže, který si objednal elektrokolo, za které prodávajícímu předem zaplatil na bankovní účet částku 15 tisíc korun, ale kolo mu do současnosti doručeno nebylo,“ popsal policejní mluvčí David Linhart s tím, že i ve druhém případě přestal pochybný prodávající s mužem komunikovat.

Policisté případě zadokumentovali jako přečiny podvodu a po pachatelích, kterým hrozí až dva roky za mřížemi, pátrají. Zároveň apelují, abychom byli při předvánočních nákupech na internetu obezřetní.

„Je zapotřebí si uvědomit, že pokud za vybrané zboží zaplatíme předem, vystavujeme se určitému riziku. V některých případech se totiž nemusíme dočkat zboží, které jsme si objednali, ale ani peněz, které jsme za něj zaplatili,“ připomíná David Linhart a zdůrazňuje několik málo rad, jak případné riziko při nakupování na internetu snížit.

Jak bezpečně nakupovat po internetu?

• nakupujte u prodejců, které znáte, pokud je neznáte, předem si o nich zjistěte potřebné informace
• před nákupem si řádně přečtěte smluvní a obchodní podmínky
• seznamte se s reklamačním řádem
• od prodejce získejte i informace o podmínkách a nákladech při dodání zboží
• vyhledejte si telefonní číslo, e-mail a adresu prodejce
• uchovejte si záznam o internetových transakcích, včetně webových stránek prodejce (objednávka, potvrzení objednávky, e-mailová komunikace s prodávajícím apod.)
• platbu předem provádějte pouze a jen tehdy, pokud máte jistotu, že se jedná skutečně o důvěryhodného obchodníka