V Brně vyjede vánoční tramvaj, dopravní podnik vydal i speciální šalinovou hru

BRNO – Dopravní podnik města Brna vyjede v sobotu 30. listopadu na tradiční okruh se svoji vánoční tramvají. Nově vyjede i „PFková“ tramvaj s vánočním polepem, která bude jezdit na pravidelných linkách. Oba vozy podnik představí veřejnosti v pátek při rozsvícení vánočního stromu v Pisárkách a na náměstí Svobody.

Jako vánoční tramvaj jezdí po Brně tramvaj T3, která je opatřena světelnými rámy, na kterých se mění různé vánoční motivy. Tramvaj bude v provozu od 30. listopadu do 23. prosince 2019 ve všední dny od 16 do 21 hodin, o víkendech od 11 do 21 hodin. Trasa zůstává stejná jako v předchozích letech: Česká – Malinovského náměstí – Hlavní nádraží – Zelný trh – Náměstí Svobody – Česká. Zastávkami bude vůz projíždět v intervalu 20 minut, jízdné je dle běžného tarifu. V době provozu vánoční tramvaje a také z důvodu konání vánočních trhů budou linky číslo 4 a 9 odkloněny ulicí Husovou, náhradou obslouží zastávky Nové sady a Šilingrovo náměstí. „PFkovou“ tramvaj Anitra, která na svém polepu cestujícím přeje kouzelné Vánoce a šťastnou jízdu rokem 2020, pracovníci podniku ozdobili světelnými řetězy. Během týdne instalace jich na vůz připevnili na 400 metrů. Tramvají se cestující svezou například na linkách 4, 5 a 11.

Kromě speciálních tramvají dopravní podnik umístí na vánoční trhy i opravenou historickou tramvaj 4MT. V ní bude mít stánek s upomínkovými předměty včetně nové hry Brno Šalinou. Desková společenská hra hráče zavede do spletitých tras brněnské hromadné dopravy, po kterých se v co nejkratším čase musí dopravit z jednoho místa na druhé. „Cestu hráčům mohou urychlit nebo prodloužit různé faktory, čekají na ně zpoždění i expresní linky, výluky i posilové vozy, kapsáři, zapomenuté tašky nebo maminky s kočárky,“ vysvětluje autor hry a grafik Milan Vocílka.