Advent začíná. Kdy se ve vašem městě rozsvítí vánoční strom?

OLOMOUCKÝ KRAJ – Tak a je to tu! O tomto víkendu tu máme první adventní neděli. V mnoha městech se v těchto dnech rozsvítí vánoční strom. Takže přehled akcí pro tento víkend je spíše přehledem, kdy se v jednotlivých městech toto slavnostní rozsvícení koná. Nalaďme se na tuto vánoční atmosféru. Čeká nás skoro měsíc těšení se na nejkouzelnější svátky v roce!

OLOMOUCKO

Balet Globa zve v sobotu 30. listopadu od 18 do 19.30 hodin na představení Duše v pohybu. Spolek se věnuje volnočasové taneční a pohybové aktivitě, baletu pro děti i dospělé s handicapem i bez handicapu. Pro diváky mají připraveno mnoho starších i nových tanečních choreografií. Představení se koná ve Vlastivědném muzeu Olomouc v sále Václava III.

Ve Vlastivědném muzeu v Olomouci se můžete také zajít podívat na unikátní výstavu Věstonické venuše, nejstarší keramické sošky na světě. V sobotu 30. listopadu a v neděli 1. prosince je výstava otevřená od 8 hodin ráno do 20 hodin večer.

Prodejní výstavu s tvořivými dílnami zaměřenými na adventní dekorace v historické Oranžerii ve Smetanových sadech v Olomouci můžete navštívit v sobotu 30. listopadu a v neděli 1. prosince od 9 do 18 hodin. Nakoupit můžete adventní dekorace, ručně vyráběné vánoční ozdoby, šperky, oblečení i stylové doplňky, drobné pozornosti a dárky.

V neděli 1. prosince v 17 hodin se rozsvítí vánoční strom na Hlavním náměstí ve Šternberku.

V pátek 29. listopadu proběhne na náměstí Přemysla Otakara v Litovli slavnostní rozsvícení vánočního stromu. Začíná v 15 hodin, tradičně vystoupí dětí z místních mateřských a základních škol a PS Senzakord. Chybět nebude Ježíškova pošta, Ježíškovy dílničky DDM Litovel, pouštění skořápkových lodiček, výstupy na radniční věž a občerstvení.

V neděli 1. prosince v 16 hodin začíná na Masarykově náměstí v Uničově hudební vystoupení a v 17 hodin se pak slavnostně rozsvítí vánoční strom.

Vánoční strom na náměstí v Moravském Berouně se rozsvítí ve čtvrtek 28. listopadu v 16:30 hodin.

V pátek 29. listopadu ve 14 hodin začíná na náměstí TGM v Náměšti na Hané vánoční jarmark, v 17 hodin se pak rozsvítí vánoční strom.

Zažijte atmosféru Vánoc jako za starých časů v Hanáckém muzeu v přírodě v Příkazích. Akce Hanácké Vánoce se koná v sobotu 30. listopadu od 10 do 16 hodin. Uvidíte nebo si můžete vyzkoušet Hanácký štědrovečerní stůl, pečení a zdobení perníčků, házení střevícem nebo pouštění lodiček. Od 11 hodin vystoupí pěvecký národopisný soubor PANTLA.

Sladké mikulášské nadílky, adventní kalendáře a vánoční dárky si můžete nakoupit na Adventním jarmarku v čokoládovně Troubelice. Jarmark se koná v sobotu 30. listopadu od 10 do 16 hodin. Určitě Vás potěší sladké občerstvení a něco na zahřátí.

V neděli 1. prosince od 15:30 hodin můžete v Bílé Lhotě u Litovle vidět nasvícené arboretum. Bude se tu konat adventní slavnost a při té příležitosti Mikuláš, anděl a čert budou nadělovat dětem. 

PROSTĚJOVSKO

V pátek 29. listopadu v 17 hodin začíná na náměstí TGM v Prostějově Prostějovská zima 2019 slavnostním rozsvícením vánočního stromu s Ilonou Csákovou.

V sále Duhy kulturního klubu v Prostějově se budou v sobotu 30. listopadu promítat pohádky pro děti. V 8:30 hodin začíná Pásmo pohádek, Pat a Mat: Zimní radovánky se bude promítat od 10 hodin, promítání Jak vycvičit draka 3 začíná v 15:30 hodin.

V neděli 1. prosince od 17 do 18:30 hodin se na náměstí v Konici koná slavnostní rozsvícení vánočního stromu a zapálení první adventní svíce.

Vánoční strom se v neděli 1. prosince rozsvítí také na náměstí v Plumlově. Akce Andělské rozsvícení vánočního stromu začíná v 15 hodin malým vánočním jarmarkem, v 16:30 hodin začne hudební představení a v 18 hodin se pak rozsvítí vánoční strom. Občerstvení je zajištěno.

Rozsvícení vánočního stromu a mikulášská nadílka a se koná u Černé věže v Drahanovicích v sobotu 30. listopadu od 16 hodin. Na závěr organizátoři slibují čertovský ohňostroj.

PŘEROVSKO

Vánoce v Přerově začínají na náměstí TGM 1. prosince. Od 16:30 hodin rozhýbá náměstí TGM energický sborel, Add Gospel, v 17 hodin primátor města s dětmi rozsvítí vánoční strom a na závěr zahraje rocková legenda Argema.

Na Zimním stadionu v Přerově probíhá bruslení veřejnosti v sobotu 30. listopadu od 18:15 do 19 15 hodin.

Výstava dřevěných kolečkových hodin (takzvaných švarcvaldek) zhotovených hodináři z jižního Německa i Čech od poloviny 18. do konce 19. století probíhá až do 29. prosince v Muzeu Komenského na Horním náměstí v Přerově. O víkendu je otevřeno od 9 do 17 hodin.

Adventní koncert Hranického dětského pěveckého sboru a hostů se bude konat v pátek 29. listopadu od 18:30 hodin v evangelickém kostele v Hranicích.

Hranicích se vánoční strom letos se rozsvítí v úterý 3. prosince na Masarykově náměstí v 17 hodin. V 16 hodin zahajuje program s názvem Andělské vánoce a v 18:30 hodin začne vánoční koncert Petry Černocké.

Lipníku nad Bečvou se vánoční strom rozsvítí v neděli 1. prosince na náměstí TGM 16:45 hodin. Zároveň se rozsvítí první svíce na adventním věnci.

Adventní koncert se bude konat v neděli 1. prosince od 19 hodin v jídelně lázeňského domu Janáček v Teplicích nad Bečvou. Vystoupí kapela Monáda s Rudolfem Vybíralíkem a Helenou Kostelníkovou.

ŠUMPERSKO

Tradiční řemeslné a rukodělné výrobky si můžete nakoupit na předvánočním jarmarku, který se koná ve středisku volného času Komín v Šumperku v sobotu 30. listopadu od 9 do 16 hodin. V průběhu trvání jarmarku je možnost hlídání dětí a probíhají tvořivé dílničky pro děti.

Vánoční program v Šumperku začíná ve čtvrtek 5. prosince na náměstí Míru u radnice, kdy proběhne podvečer s Mikulášem a také se slavnostně rozsvítí vánoční strom.

Na Masarykově náměstí v Zábřehu se v neděli 1. listopadu od 15 hodin koná akce Setkání s Mikulášem a rozsvěcení vánočního stromu. Naplánován je zajímavý program, bohaté občerstvení je zajištěno.

V Mohelnici se vánoční strom rozsvítí ve čtvrtek 5. prosince. V 15:30 hodin začíná na náměstí Svobody show šaška Vikyho nejen pro děti, v 17 hodin se slavnostně rozsvítí vánoční strom a v 18 hodin zahraje skupina MADALEN.

V pátek 29. listopadu se koná slavnostní rozsvícení vánočního stromu v H-parku v Hanušovicích. Akce začíná v 15 hodin a potrvá do 21 hodin. Pro děti budou připraveny dětské soutěže a vánoční mikulášská diskotéka s nadílkou.

U domu služeb ve Velkých Losinách se v pátek 29. listopadu od 10 do 17 hodin a v sobotu 30. listopadu od 10 do 13 hodin konají zabijačkové hody. Můžete si zajít na zabijačkové speciality.

V Kulturním domě v Bludově vystoupí v sobotu 30. listopadu v 15 hodin se svým koncertem    Štěpán a Jan Matěj Rakovi. „Celý tento pořad je založen na kontrastu. Na jedné straně nostalgická atmosféra čajoven a přírodních vůní, na straně druhé pak burácející svět závodních motorů prosycených typickým odérem benzinu, či nafty,“ uvedl kytarový virtuoz Štěpán Rak.

V Sokolovně v Leštině se v sobotu 30. listopadu od 13 do 19:30 hodin koná Vánoční jarmark, v Zahradnictví Odstrčil Leština od 9 do 16 proběhne adventní tvoření,  zábava pro děti a zahájení prodeje vánočních stromků, od 15:30 do 16 hodin zazní Vánoční recitál Barbory a Terezy Frýdových a v 17 hodin se rozsvítí vánoční strom.

JESENICKO

Jeseníku se vánoční strom rozsvítí na Masarykově náměstí ve čtvrtek 5. prosince v 17 hodin. Už od 15 hodin se tu koná akce s názvem Mikuláš dětem. Ve vnitřních prostorách střediska volného času Duha pak budou probíhat výtvarné dílny pro děti.

V sobotu 30. listopadu si můžete od 14 hodin zajít do střediska volného času Duha v Jeseníku na adventní dílnu, kde si vyrobíte adventní věnec a vánoční ozdoby. Přihlaste se do pátku 29. listopadu.

V Evangelickém kostele v Jeseníku (naproti Lidlu) se v neděli 1. listopadu od 17 do 19 hodin koná první adventní benefiční koncert.

Od 20. listopadu do 18. prosince je v prostorách KATOVNY v Jeseníku umístěn vánoční strom, na kterém najdete přáníčka dětí v nouzi z Jesenicka a můžete jim splnit vánoční přání.

V pátek 29. listopadu se u školy v Bělé pod Pradědem od 16 do 18 hodin koná vánoční jarmark a rozsvícení vánoční stromu. Na programu je i kulturní vystoupení a ohňostroj.

České Vsi můžete v sobotu 30. listopadu od 15 hodin zajít na adventní trhy před kostelem. V 16 hodin se slavnostně rozsvítí vánoční strom. Můžete si nakoupit vánoční zboží, bude připraveno bohaté občerstvení.

Lipové-lázních se vánoční strom rozsvítí v neděli 1. prosince v 16:30 hodin v parku u hasičské zbrojnicice. Od 9 do 17 hodin se koná v Národním domě v tradiční vánoční výstava s ukázkou a prodejem dekorací, která nabízí dárky pod stromeček i dobroty pro mlsné jazýčky. Od 14 hodin vystoupí folk rocková skupina Morava z Javorníku.