Brněnské Vánoce mají letos sjednocený styl, těšit se můžete i na autorské dárky

BRNO – Brněnské Vánoce mají již pátým rokem jednotný vizuální styl. Letos poprvé je provázán se vzhledem autorských hrníčků a dalších dárkových předmětů. V tomto krásném období můžete také vidět originální vánoční dárky pod stromeček. A v neposlední řadě letos zaujmou nové autorské degustační zóny.

Turistické informační centrum Brno již čtvrtým rokem navazuje spolupráce s brněnskými umělci, kteří svými návrhy dokreslí pohodu Vánoc. Letos padla volba na Pavla Hayka, který navrhne vizuální stránku hrnkům. Přidá se tak k trojici Petr Kvíčala, Vendula Chalánková a TIMO. „Pavel Hayek inspiraci pro svoji tvorbu nachází v konkrétních přírodních elementech, které převádí do obrazových, na první pohled chaotických, ornamentálních struktur. Současně ho také fascinuje textilie, tedy konkrétní látka, kterou zmuchlá, vyfotografuje a následně přenese na plátno,“ sdělila tisková mluvčí Adéla Nováková.

Na autorské hrníčky Pavla Hayeka navazuje kolekce brněnsko-vánočních suvenýrů. „Puntíkovaný dekor najdete na obalech čerstvě pražené kávy brněnské značky Rebelbean a čajů jihomoravského Sonnentoru. Chybět nemůžou kuličky do známého časostroje, které jsou vyrobeny v sedmi motivech a některé dokonce fosforeskují,“ dodává Adéla Nováková.

Foto: Michal Růžička

Přidávají se také dárky, které můžete zakoupit svým blízkým pod stromeček. Kdo je vášnivý knihomol, jistě ho potěší kniha Jak to ruplo, která mapuje události roku 1989 a je věnována dětem. Komiks Kameník vás seznámí s životem a tvorbou Antona Pilgrama, fotografická publikace Interior Design Guide ukáže padesát nejkrásnějších interiérů Brna a jižní Moravy. A že k Vánocům patří svíčky? Zapalte si je ve svícnech značky Goldfinger, díky kterým se vám doma rozzáří raně gotická katedrála sv. Petra a Pavla nebo funkcionalistický pavilon A brněnského výstaviště. Všechny dárky můžete zakoupit na vánočních trzích.

 

Archiv TIC Brno

Pro dobré jídlo také nemusíte jít daleko. Dvojice architektů Ondřej Bělica a Martin Blažka navrhla degustační zóny, které v půdoryse připomínají sněhovou vločku. Samostatně stojící Zimní bar je navržen jako „trojbar“ s dřevěnými sedlovými střechami. Na Skácelovu kašnu je umístěno pódium s velkým hvězdicovým stolem a osvětlením, malý kruhový stůl s osvětlenou korunou doplňuje pítko v další části náměstí. Snahou bylo oživení prostoru náměstí Svobody a sjednocení vizuálního a materiálového výrazu vánočních trhů.