„Drama“ vánočního stromu v Táboře skončilo. Jedle už stojí

TÁBOR – Letošní vánoční strom, který bude v adventu zdobit Žižkovo náměstí, pořádně zaměstnal táborské technické služby. Těm se ve středu vpodvečer konečně podařilo překonat veškeré peripetie a vánoční jedle bělokorá, původem z obce Slapy, už stojí.

V pondělí 25. listopadu 2019, kdy strom na náměstí přijel na tahači, se ho nepodařilo ukotvit v dlažbě, protože původní ocelová roura měla malý průměr, strom byl příliš těžký a kmen moc široký (průměr byl okolo 90 centimetrů). Potíže s vahou, huňatostí a šířkou kmene jehličnanu, který původně měřil na délku obřích 19 metrů, patrně přidělal pracovníkům technických služeb vrásky na čele. Po seříznutí (poprvé ve Slapech, podruhé v Táboře) má nyní zhruba 12 metrů.

„Pracovníci Technických služeb Tábora v úterý rouru vytáhli, vykopali šachtu asi 800 milimetrů širokou a do ní uložili novou rouru o průměru 600 milimetrů. Prostor kolem roury vylili rychletuhnoucí pevnostní stavební směsí. Jedná se o zálivkovou hmotu na bázi cementu, která se vyznačuje právě vysokou pevností. Používá se ke kotvení, podlévání a zalévání prvků. Vytvrdnutí musí trvat 24 hodin. Posléze se i díky stotunovému jeřábu jedli podařilo usadit,“ popsal celý proces mluvčí města Tábor Luboš Dvořák.

Ve čtvrtek 28. listopadu Technické služby Tábor strom nazdobí. Jejich ředitel Michal Polanecký dal pokyn, aby se nakoupilo více řetězů a ozdob. „Chceme reagovat na velikost stromu. Cílem je, aby výzdoba byla bohatá. Doufáme, že kvantita ozdob se promítne do kvality. Budeme také nahrazovat poškozenou výzdobu od vandalů, ničení ozdob se v poslední době bohužel stalo neblahým zvykem,“ uvedl Polanecký. V pátek 29. listopadu 2019 v 17:00 hodin dojde ke slavnostnímu rozsvícení.

Příběh stromu

Jedli město získalo darem od manželů Choliyových. „Huňatá jedle rostla u domu se zahradou hned na začátku Slap na příjezdu od Tábora vedle prodejny Jednoty,“ sdělil Luboš Dvořák. Jehličnan se ale nakláněl směrem do silnice a Yuriy Choliy se bál, že strom ohrozí dopravu nebo spadne na dům.

„Požádali jsme z důvodu bezpečnosti o pokácení. Jedle je pěkné rostlá, takže jsme dostali nabídku, že ji můžeme věnovat jako vánoční strom. S kácením jsme proto počkali. Jsme rádi, že poslouží lidem. Potěšilo nás to, doufáme, že lidem udělá o Vánocích v Táboře radost,“ uvedl Yuriy Choliy, který ve Slapech s rodinou žije více než rok.

Kdo jedli kdysi zasadil, přirozeně neví. „Když foukal silný vítr, vydával strom strašidelné zvuky, skoro jsme nemohli spát. Připadali jsme si jako někde na horách,“ vyprávěl majitel.