Odstraňují použité injekční stříkačky z ulic Mnichova Hradiště, pomáhají závislým i jejich rodinám

MNICHOVO HRADIŠTĚ – Terénní pracovníci organizace Semiramis pravidelně navštěvují Hradiště a zaměřují se na uživatele návykových látek. Především se snaží, aby v ulicích města končilo co nejméně použitých injekčních stříkaček.

Terénní pracovníci se pohybují po Mnichově Hradišti každý týden, a kromě udržování města bez pohozených jehel, se starají také o výměnu stříkaček u závislých, což pomáhá snižovat výskyt krví přenosných chorob. „Kolegové motivují klienty k testování na infekční nemoci, jako jsou žloutenka typu C nebo HIV a informují o možnostech prevence. Tím se zamezí vzniku, případně šíření těchto chorob,” říká Ondřej Šulc, vedoucí Centra terénních programů Středočeského kraje. Pracovníkům nosí použité stříkačky sami uživatelé nebo strážníci městské policie. „Tato služba je podporována městem Mnichovo Hradiště. Kromě městské policie spolupracujeme také s lékárnami, kam dodáváme balíčky obsahující základní materiál pro snižování rizik,” doplňuje Ondřej Šulc.

Pracovníci v terénu dokážou pomoci i lidem, kteří užívají návykové látky jinak než injekčně. Může se jednat například o kouření THC nebo šňupání pervitinu. Lidé z organizace Semiramis také spolupracují s rodinnými příslušníky nebo přáteli lidí, kteří užívají návykové látky.

Veškeré služby jsou poskytovány zdarma a anonymně, bez nutnosti sdělovat své osobní údaje. Mezi 9. a 17. hodinou se může kdokoli obrátit na terénní pracovníky na čísle +420 728 245 196.