Zavzpomínejte na vánoční svátky, kdy frčeli mončičáci, Rubikova kostka či šlapací autíčko moskvič!

MĚLNÍK – Ve velkém sále mělnického muzea probíhá výstava Vánoce 70. a 80. let. „Na spoustu věcí si lidé pamatují a přijdou si sem zavzpomínat. Je fajn, že tuto dobu už můžeme brát s humorem,“ říká kurátorka expozice Naďa Černá. Výstava volně navazuje na dvě předchozí: Mělnické Vánoce v době první republiky a Vánoce 50. a 60. let.

Dobový stromek

Návštěvníky na výstavě čeká dobový vánoční stromek nazdobený skleněnými ozdobami, figurkami z čokoládových vánočních kolekcí, arabeskami, stříbrnými řetězy, a hlavně přehlídka toho, co se dávalo pod stromeček a jaká byla nabídka domácích obchodů.

Dermacol, kazeťák a fialové sáčko

Maminky nacházely pod stromečkem kostýmek či šaty z krimplenu, krešlakové kozačky, kosmetiku Dermacol či vysněné „fáčko“. Staršího synátora potěšil kazetový magnetofon. Mladším sourozencům se rozzářila očka nad autodráhou, šlapacím autíčko moskvič, kočárkem pro panenky, plastovým nádobíčkem, Rubikovou kostkou, klik-klakem nebo stavebnicí Seva. Tatínek si rozbalil košili se špičatým límečkem, fialové sáčko a vodu po holení Pitralon.

Jako hit mončičáci

A kdo by si nevzpomněl na mončičáka. „Překvapilo nás, kolik lidí si mončičáky schovalo a na výstavu nám je nabízelo,“ říká Naďa Černá. Exponáty na výstavu nakonec zapůjčil mělnický kronikář Martin Klihavec. Většina exponátů pochází z rodinných archivů. Stěna gramodesek je od kurátorky výstavy, oblečení i nábytek Vlado Štička a Jindra Studničková a mnozí další. Třetina věcí je ze sbírky muzea.

Zavzpomínejte

Výstava v Regionálním muzeu Mělník potrvá do 5. 1. 2020. Pro veřejnost je přístupná od úterý do neděle vždy 13 do 17 hodin. Plné vstupné činí 25 Kč, snížené 15 Kč a rodinné vstupné 60 Kč. „Tak co, zavzpomínáte si s námi?“ vyzývá Kristýna Frelichová z Regionálního muzea Mělník.

 

Modelkami na vernisáži výstavy byly samy mělnické muzejnice. Za zvuku největších dobových hitů představily 15 tehdejších modelů. Foto: Mělnické muzeum