Advent v Pardubicích začíná vánočními trhy a slavnostním rozsvícením vánočního stromu

PARDUBICE – Pardubice po roce znovu navážou na tradici oblíbených vánočních trhů. Adventní trhy budou zahájeny v sobotu 30. listopadu na Perštýnském náměstí, prvním vrcholem bude hned následující den v neděli 1. prosince v 17 hodin rozsvícení vánočního stromu, který již stojí ozdobený na náměstí.

„Vhodného kandidáta na pardubický vánoční strom jsme nalezli v areálu Masarykových kasáren. Byl to poslední smrk v areálu, který nebyl napaden kůrovcem, odborníci nás však ujistili, že by jej tento osud určitě čekal v nadcházejícím roce. Stáří smrku je odhadované na 40 let, jeho výška je přibližně 13 metrů,“ dodala k hlavní vánoční ozdobě historického náměstí Světlana Pozníková ze Služeb města Pardubic.

Letošní trhy budou otevřeny od soboty 30. listopadu až do 23. prosince, a to každý den od 11 do 18 hodin, v pátek a v sobotu ještě o dvě hodiny déle. Stánky na náměstí budou opět ladit v jednotném tónu a klasický stánkový prodej i letos pořadatelé obohatí o zajímavý kulturní program. „Novinkou v programu je Ježíškova dílna, v níž budou děti vyrábět různé vánoční výrobky, těšit se můžete také na řadu tanečních a hudebních vystoupení a pohádky pro děti,“ zve na trhy náměstek pro kulturu Jan Mazuch.

Rozsvícení vánočního stromu bude doprovázet vystoupení populární hudební skupiny O5 a Radeček, zazní také Žesťové harmonie z repertoáru místní umělecké školy. Na místě vizuálně připomínajícím perníkovou chaloupku budou probíhat zajímavé řemeslné workshopy nebo divadelní a filmové pohádky pro dětské návštěvníky. Adventní čas tradičně zakončí Štědrovečerní zpívání Rybovy mše vánoční na schodech radnice, a to 24. prosince ve 23 hodin.

Foto: Magistrát města Pardubic