Ozbrojenou skupinu zadržela zásahovka. Nejmladší zloděj ještě chodí do školy

PRAHA – Kriminalisté dopadli pětičlennou bandu, která má na svědomí mnoho trestných činů. Zloději způsobili škodu téměř dva miliony korun.

„Kriminalisté třetího policejního obvodu a kriminalisté Středočeského kraje objasnili případy násilné a majetkové trestné činnosti, kterou mají na svědomí čtyři muži ve věku od osmnácti do osmačtyřiceti let, a jeden nezletilý,“ uvedla policejní mluvčí Violeta Siřišťová. Během vyšetřování vyšlo najevo, že podezřelí muži páchali trestnou činnost od srpna tohoto roku. Vloupávali se do různých objektů, rodinných domů, firem, restaurací, ale i do vozidel. Kradli dřevěné europalety, ale také cennosti, které následně prodávali po bazarech. Nejvážnější případ se odehrál v pražských Satalicích, počátkem listopadu. Zde se vloupali do rodinného domu, kde pod pohrůžkou střelnou zbraní chtěli oloupit šestašedesátiletou ženu. Nepovedlo se jim to však, protože se předčasně vrátil domů syn z práce.

„Celkem kriminalisté zadokumentovali třiadvacet případů se škodou dosahující částky dva miliony korun. Muži jsou v současné době podezřelí ze spáchání trestných činů loupež, porušování domovní svobody, krádež, neoprávněné opatření, pozměnění a padělání platebního prostředku, nedovolené ozbrojování a poškození cizí věci, za což jim v případě odsouzení hrozí trest odnětí svobody v délce až deseti let,“ doplnila mluvčí. Jednomu z pachatelů je teprve čtrnáct let, a tak není trestně odpovědný. Z důvodu podezření, že je skupina ozbrojená, provedla zadržení pražská zásahová jednotka. Zbraně byly skutečně zajištěny. Obvinění byli dopadeni na základě zajištěných kamerových záznamů a také stop, které pachatelé zanechali na místech trestných činů.