Pohádkový výlet do Českého ráje na hrad a zámek Staré Hrady

Chtěli byste zažít pohádkové dobrodružství a odhalit kus historie českého království? Přijeďte na hrad a zámek Staré Hrady vedle městečka Libáň a vstupte do pohádkově vánoční atmosféry čaroděje Archibalda I. s princeznami, rytíři, čarodějnicemi i draky.

Historie hrou

Jste-li hraví, máte rádi historii a pohádky, tak právě Staré Hrady jsou pro vás ideálním místem zábavy i poznání. Prohlídkové okruhy jsou vymyšleny tak, aby zabavily především děti, ale i dospělí mohou poznat historii hrou. Při putování prohlídkovými okruhy od sklepa až po půdu poznáte pohádkové bytosti, které tu našly svůj domov a provedou vás celým hradem a zámkem.

Staré Hrady. Zdroj: starehrady.cz pro novinykraje.cz

V Zámeckém pohádkovém sklepení se na vás těší obři, vodníci, skřítci i draci. Navštívíte palác plný skřítků, lesní a ledové království, čertovskou školu a potkáte se s tříhlavým drakem Třífrňákem.
Velmi vtipným okruhem je Hradní pohádková půda, kde bydlí čarodějnice, které vás zapojí do rychlokurzu létání na koštěti. Naučíte se důležité povely, bezchybné držení a zvládání smyků a zatáček. Skrývá se tu i pohádkový časostroj a spousta neposedných skřítků.

Staré Hrady. Zdroj: starehrady.cz pro novinykraje.cz

Zdravosvět a Dračí království je další zábavné putování po naučné cestě, tentokrát do světa zdraví. Seznámíte se s vládcem Zdravosvěta, dračím princem Zdrávokazem, vílou Vitamínou, skřítky Baciláky, Ovocňáky a dalšími bájnými bytosti.
V Čarodějné Bestyjole poznáte zvířátka, potvůrky a havěť čarodějnic, které o ně s láskou pečují. Pravidelně je krmí dobrotami ze strašidelné kuchyně. Uvidíte tu čarodějné almary, kamna, kde si čarodějnice připravují lektvary a utrejchy, cestovní kočár Drncolet a další potřebné čarodějnice pomůcky.

Staré Hrady. Zdroj: starehrady.cz pro novinykraje.cz


Jak se žilo za císaře pána Františka Josefa I” je prohlídkový okruh nejen pro dospělé, kde uvidíte ojedinělou expozici a poznáte život prostých lidí i šlechty v období vrcholného rozmachu habsburské monarchie. Dozvíte se o tajemství templářských rytířů a příjemnou odměnou pro dospělé je ochutnání lahodné Starohradské medoviny. V Dračí královské komnatě vás na audienci přijme Jeho Výsost Dračí Král se svými dračími princeznami.

Rodinný hrádek

Původně gotický hrad s renesančním zámkem a předzámčím najdete v Českém ráji jižně od Jičína. Jak už název Staré Hrady napovídá, jeho historie je dlouhá. První písemná zmínka je z roku 1340. S místem je úzce spjat i Albrecht z Valdštejna, který roku 1628 zámek koupil. Po Valdštejnově smrti se na hradě vystřídalo několik pánů. Od konce 19. století do nejhoršího stavu ve druhé třetině 20. století objekt chátral a dokonce bylo rozhodnuto o jeho demolici. O záchranu se zasloužil učitel Vladimír Holman a v obnoveném zámku byly umístěny depozitáře Památníku národního písemnictví. Dnes Staré Hrady patří soukromému majiteli.

Čerti a čertice ze starohradských pohádek

Staré Hrady můžete navštívit celoročně, pořád se tu něco děje. Jsou tu pro vás připravené kulturní a historické akce, soutěže a spousta překvapení. A právě jedno pekelné překvapení zažijete v sobotu 30. listopadu a neděli 1. prosince při akci “Čerti a čertice ze starohradských pohádek”. Čeká vás čtení z Velké knihy hříchů, ochutnávka čertovské medoviny a pekelně dobrých bonbonů. Navštívíte-li starohradské peklo v Zámecké pohádkovém sklepení, zjistíte, jak vypadá čertí domácnost, kde se učí čarovat a kdo ve skutečnosti vládne peklu. Tak neváhejte a vstupte do pohádky!

Místo

Královéhradecký kraj, okres Jičín, Staré Hrady

GPS parkoviště: 50.3856267N, 15.2132639E

Kontakt

Hrad a zámek Staré Hrady
Staré Hrady 1, 507 23 Libáň
tel.: +420 602 302 220
e-mail: info@starehrady.cz
www.starehrady.cz

Otevírací doba

leden – duben: soboty, neděle, prázdniny (jarní prázdniny – od středy do neděle) 10– 17.00 hodin
květen, červen: denně mimo pondělí 9:30 – 17 hodin
červenec, srpen: denně 9:30 – 18 hodin
září: denně mimo pondělí 9:30 – 17 hodin
říjen – prosinec: soboty, neděle, svátky, prázdniny 10 – 17 hodin

Vstupné

dospělí 125 Kč, děti od 2 do 11 let 85 Kč, studenti, senioři a mládež 95 Kč, děti do dvou let zdarma
Čarodějná Bestyjola: základní vstupné 45 Kč, snížené 25 Kč

Kde se najíst a ubytovat?

Restaurace a penzion Kovárna
Bukvice 33, 506 01 Jičín
tel.: +420 776 766 628, tel.: +420 608 818 086
e-mail: info@penzion-kovarna.cz
www.penzion-kovarna.cz