Zoo se raduje z třetího mláděte tapíra. Malá samička skvěle prospívá

ZLÍN – Zlínská zoo slaví další úspěch. Na začátku listopadu se tu totiž narodilo již třetí mládě tapíra čabrakového a díky starostlivé péči matky Nadiry malá samička skvěle prospívá. Návštěvníci se s ní mohou seznámit ve vnitřní ubikaci tapírů v expozici Hala-Bala vždy od půl desáté do tří odpoledne.

V Evropě chová tapíry čabrakové pouze třiadvacet zoologických zahrad. Jejich populace čítá pětačtyřicet jedinců. „Za uplynulých dvanáct měsíců se v evropských chovech narodilo pouze šest mláďat, a to včetně zlínského. Skutečně se tak jedná o významný chovatelský úspěch,“ uvedl ředitel zoo Roman Horský.

Matkou mláděte je osmiletá Nadira, která do zlínské zoo přicestovala v červenci 2013 ze Zoo Edinburg. Šestiletý otec Baru přijel z Lipska o rok později. První mládě přivedli na svět v roce 2016, druhý sameček následoval o dva roky později.

Tapír čabrakový je největším druhem tapíra na světě. Jeho domovinou jsou subtropické a tropické pralesy jihovýchodní Asie, kde se vyskytuje poblíž vodních toků. Je skvělým plavcem, výborně se také potápí a dokáže chodit po dně řeky jako třeba hroši. Ačkoliv výrazné černobílé zbarvení srsti může připadat nápadné, v pralesním prostředí však dokonale rozbíjí siluetu těla a poskytuje mu skvělé maskování.

Mláďata přichází na svět po třináctiměsíční březosti a váží kolem deseti kilogramů. První měsíce se živí mateřským mlékem, velmi záhy však začne ochutnávat potravu dospělých. U matky se drží obvykle do osmi měsíců, dospělosti pak dosahuje mezi třetím a čtvrtým rokem života.

Ve volné přírodě patří tapíři čabrakoví mezi ohrožená zvířata. Odhaduje se, že v současnosti zbývá posledních pět tisíc jedinců přežívajících v Barmě, Thajsku, Malajsii a na Sumatře. Na vině je především těžba exotického dřeva a přeměna deštného pralesa na zemědělskou půdu, například na plantáže palmy olejné.

Zdroj: Archiv Zoo Zlín
Zdroj: Archiv Zoo Zlín
Zdroj: Archiv Zoo Zlín
Zdroj: Archiv Zoo Zlín