Projeďte se parním vlakem Blanenskými tunely

BLANSKO – V letošním roce uplynulo již 170 let od zahájení provozu na spojovací dráze mezi Brnem a Českou Třebovou. Toto významné výročí si v úseku mezi Brnem a Rájcem-Jestřebí připomenou v sobotu 14. prosince oslavami, které připravilo Muzeum Blanenska a spolek Poličská lokálka.

Hlavním bodem programu budou jízdy zvláštních vlaků v trati Brno hlavní nádraží – Rájec-Jestřebí, sestavených z historických vozů bývalé třetí třídy a vedených parní lokomotivou 433.001 z roku 1948. V soupravě bude zařazen také historický služební vůz s možností přepravy dětských kočárků a jízdních kol. Cestující bude doprovázet vlakový personál ve stejnokrojích ze třicátých let minulého století. Kromě stanic Brno hl. nádraží a Rájec-Jestřebí vlaky zastaví také ve stanicích a zastávkách Brno-Židenice, Bílovice nad Svitavou, Adamov zastávka, Blansko, Blansko město a Dolní Lhota.

Během pobytu v jednotlivých stanicích a zastávkách budou před vlakem prodávat upomínkové předměty včetně možnosti získání otisku pamětního razítka a návštěvníci oslav se mohou těšit i na další doprovodné programy nebo koncerty. V Muzeu Blanenska bude probíhat velká výstava Vlaky, vláčky, koleje, na níž bude představena historie i současnost této důležité dráhy, v provozu bude modelové kolejiště a po celý den budou probíhat komentované prohlídky s odborníkem a spoluautorem výstavy panem Pavlem Stejskalem. Do muzea mají návštěvníci nejblíže ze zastávky Blansko město, a to asi 650 metrů.

Odbavení cestujících ve všech zvláštních vlacích zajistí jejich personál dobovými lepenkovými jízdenkami. Ve zvláštních vlacích neplatí jízdní doklady vydané jinými dopravci, jízdní výhody, slevy a komerční nabídky jiných dopravců ani jízdní doklady IDS JMK.