Laguna v Přerově se bude příští rok čistit. Bahno zničí speciální přípravek

PŘEROV – Velká Laguna je uměle vytvořená nádrž, která nemá odtok ani přítok a je součástí odpočinkové zóny Přerova. Na začátku osmdesátých let minulého století patřila k vyhledávaným místům k letní rekreaci, ovšem později se sem Přerované kvůli nánosům bahna přestávali chodit koupat. Tento týden se přerovští radní rozhodli pro aplikaci speciální směsi, která usazeniny bahna šetrným způsobem rozloží.

S aplikací přípravku se začne koncem dubna roku 2020, v říjnu by už měli zástupci města vědět, kolik centimetrů bahna se podařilo zlikvidovat.  Samotné práce nebudou pro nikoho omezující – ani pro rekreanty ani pro rybáře. „Odbahněním Laguny se vytvoří lepší životaschopné podmínky pro chov ryb, a také si od tohoto kroku slibujeme, že se plocha stane vhodnější ke koupání,“ řekl přerovský primátor Petr Měřínský

Aplikace ekologicky šetrného přípravku způsobí rozklad organického bahna, zastaví hnilobný proces, sníží množství sinic i zelených řas a zvýší koncentrace kyslíku ve vodě. „Přípravek, který je prostý chemie, vyzkoušeli letos na městském rybníce naši rybáři – a s výsledkem byli spokojeni, neboť došlo ke snížení vrstvy bahna o 11 centimetrů. Proto jsme se rozhodli stejnou metodu využít i na Laguně,“ uvedl náměstek přerovského primátora Michal Zácha. Odbahnění plochy o rozloze 2, 75 hektarů bude město stát 288 tisíc korun, zatímco odbahnění bagrováním na podzim roku 2008 přišlo na 3 a půl milionu korun.