Pozoruhodné vápencové lomy Amerika na Berounsku: Obchází tu snad podzemím přízrak jménem Hagen?

Na Berounsku se nachází jedno z nejromantičtějších míst u nás – vápencové lomy, kterým se říká Amerika. Přece jen tu má ale číhat nebezpečí, a to přízrak jménem Hagen, který si přijde pro toho, kdo ho bude provokovat. Každopádně lom s řadou neprozkoumaných štol a šachet tvoří k vyprávění o přízračných jevech ideální kulisu.

Pověsti o Hagenovi – mají reálný základ?

Zvěsti, které kolují o Hagenovi, vyprávějí, že se jednalo o německého vojáka Hanse Hagena, který měl za druhé světové války hlídat politické vězně a zajatce, kteří pracovali v lomu. Jakmile se blížil konec války, snažil se zahladit stopy. Nahnal vězně do jedné štoly – plánoval, že je tam zavalí a nechá zemřít.

Po výbuchu nálože se ale podařilo ze zavalené štoly vyhrabat vězňům – zato Hagen zůstal vězet v podzemí. Jeho duch tam tedy straší.

Různé varianty příběhu

Jiná verze praví, že po válce se zde našel německý bajonet s tímto jménem a lebka s otvorem po průstřelu. Mohl se tu skrývat německý voják, který byl zavalen a raději se zastřelil, aby unikl hroznému umírání. Mohl se také stát obětí někoho jiného.

Hagenův gong

Každopádně – v podzemí visí rezavá kolejnice a stačí jediný úder železnou tyčí, aby se hluk rozlehl zlověstně podzemím. To má být podle některých milovníků tajemna Hagenův gong. Kdo do něj udeří, pro toho prý si Hagen přijde. A podle stále živé legendy může tento zvuk probudit i cosi temného, nějakého démona, a nemusí to být zrovna duch vojáka.

Jak je to tedy s Hagenem?

Racionálnější vysvětlení nabízejí ti, kteří se domnívají, že je pravděpodobnější, že nějaký zločinec, který se zde skrýval, využil pověsti o vojákovi a hrál si na něj. Tomu by odpovídala skutečnost, že se ztrácely potraviny a věci táborníků, že se ozývaly kroky neznámého, že byla zahlédnuta postava v místech, kam nikdo nechodí.

A vůbec, mohlo být vše úplně jinak. Pověst o Hagenovi se ale dodnes vyprávějí trampové u večerních ohňů v podivuhodné krajině Českého krasu.