Pronikněte do tajů výroby dřevěných hraček v Jiřetíně pod Bukovou

Hrajete si rádi se svými ratolestmi s dřevěnými kostkami, figurkami nebo skládáte hlavolamy? V malebné krajině Jizerských hor v obci Jiřetín pod Bukovou je továrna Detoa, kde můžete odhalit tajemství výroby dřevěných hraček a perliček. A jste-li kreativní, v dílničce popusťte vy i vaše děti uzdu své fantazii a vyrobte si na památku vlastní hračku.

Muzeum výroby hraček

V továrně na hračky Detoa se můžete zúčastnit interaktivní exkurze, která vás provede výrobou dřevěných hraček s více jak stoletou tradicí. Na vlastní oči spatříte historické stroje, dobové hračky i současnou výrobu. Muzeem vás bude doprovázet průvodce a díky jeho poutavému výkladu se dozvíte řadu zajímavostí, souvisejících s výrobním procesem a dlouholetou historií továrny. Nahlédnete do jednotlivých výrobních středisek od přípravy materiálu přes sušení, soustružení, vrtání, barvení až po samotnou montáž hraček. Prohlídka trvá přibližně hodinu a vzhledem k rušnému a prašnému prostředí v některých střediscích není vhodná pro děti do čtyř let.
Prohlídku muzea je dobré si předem objednat, vzhledem ke zvýšenému zájmu o návštěvu továrny. Turističtí nadšenci si zde mohou zakoupit speciální turistické vizitky s číslem 1693 Kreativní dílny – Výroba hraček a s číslem 1694 Muzeum výroby hraček.

Muzeum výroby hraček – barvení dílků. Zdroj: detoa.cz pro novinykraje.cz

Kreativní dílničky

Součástí areálu je i podniková prodejna, kde si kromě výrobků můžete také zakoupit sáček s různými komponentami a v kreativní dílně si na památku vyrobit vlastní hračku. Tvořit mohou nejen děti od čtyř let, ale také jejich doprovod. Cena sáčku je sto korun a po předložení vstupenky z exkurze ze stejného dne získáte na jeden pytlík slevu ve výši padesáti korun. A vaše kreativita může začít. Máte zde k dispozici veškeré potřebné pracovní pomůcky, například nůžky, lepidlo, fixy a další.

Slavní sportovci a Válečná výroba

Jste-li sportovního ducha, v nové expozici vztahující se ke slavným sportovcům poznáte ty, kteří měli kořeny v Jizerských horách, například Rudolfa Burkerta, prvního československého medailisty zimních olympijských her. V další části výstavy uvidíte výrobky továrny určené pro vojenský průmysl – dřevěné modely tanků a lodí, přídavné nádrže pro letadla či komponenty pro rakety V2. Prohlídka s průvodcem je vhodná pro děti od sedmi let.

Místo

Liberecký kraj, okres Jablonec nad Nisou, Jiřetín pod Bukovou

GPS: 50.7565578N, 15.2647950E

Kontakt

Muzeum výroby hraček
Jiřetín pod Bukovou 6, 468 43
tel.: +420 721 843 020, +420 483 356 325
e-mail: exkurze@detoa.cz
www.detoa.cz

Otevírací doba a vstupné

Exkurze probíhají ve všední dny od 8:30 hodin, poslední prohlídka je možná ve 13:30 hodin. O sobotách a ve vybraném období i v neděli je vstup vždy v celou hodinu od 10 do 15 hodin. Vstupné je podle výběru exkurze. Aktuální a bližší informace získáte na webových stránkách www.detoa.cz.

Kde se najíst a ubytovat?

Hotel Bon
Pod Špičákem 621, 468 41 Tanvald
tel: +420 777 855 199
e-mail: info@hotel-bon.cz
www.hotel-bon.cz