I letos se dočkáte běžeckých stop kolem Libína. Známe trasy!

PRACHATICKO – V případě, že jste příznivci běžkování, máme pro vás dobrou zprávu. I v letošní zimní sezóně se chystá město Prachatice, při příznivých sněhových podmínkách, projíždět v okolí Libína běžecké lyžařské stopy.

Výchozím místem je parkoviště na Sedýlku, ze kterého povede okruh „Klení“, a druhou trasou je „Kamenná“, která také začíná od parkoviště na Sedýlku a povede kolem Rohanovského vrchu na takzvané „náměstíčko“ směrem na Chroboly. „Podle možností budeme projíždět (stopovat) louky na Libínském Sedle. Jen při dostatečném množství sněhu budeme vyjíždět stopy na tankovce (pro klasické lyžování a i pro bruslení),“ sdělil místostarosta města Prachatice Miroslav Lorenc.

Ten také uvedl, že kvůli kůrovcové kalamitě budou možnosti městských lesů, které stopy projíždí, omezené. „Ale i přes komplikace s kůrovcem se budeme snažit vybrané trasy projíždět,“ dodal Lorenc. Vzhledem k tomu, že některé stopy povedou po cestách, které nejsou ve vlastnictví města, to tedy muselo oslovit Lesy České republiky a také starosty obcí Zbytiny a Chroboly.

„Máme omezené možnosti a techniku, kterou používáme na projíždění lyžařských stop. A proto by bylo dobré, aby si sportovci, turisté a rekreanti uvědomili, že stopy pod Libínem projíždíme v rámci svých skromných možností,“ uvedl místostarosta Lorenc. Prostřednictvím navigace on-line „bílé stopy“ bude znázorněno, které stopy právě pracovníci upravují.