Lavička Václava Havla by měla stát v parku u nádraží. Veřejná sbírka začne v lednu!

MNICHOVO HRADIŠTĚ – Během příprav letošních listopadových oslav zazněl názor, že by město mělo mít ve veřejném prostoru vlastní důstojnou připomínku sametové revoluce. Tou by mohla být lavička Václava Havla. Umělecké dílo, jehož autorem je český designér Bořek Šípek, se sestává ze dvou křesel a kruhového stolku, jímž prorůstá strom.  Má symbolicky připomínat myšlenku prvního prezidenta České republiky Václava Havla, a to vůli vést dialog a neuzavírat se světu.

Město už oslovilo Petra Madera, jenž projekt laviček Václava Havla po smrti Šípka spravuje. V lednu hodlá vypsat sbírku na 250 tisíc korun, ze které by vznik tohoto místa měl být uhrazen. Lavička by měla najít místo v parku u nádraží po jeho revitalizaci, případně na Vrchlického návrší.

„Je to na nás – je totiž důležité nejen vzpomínat, ale také činit. Proto jsme se s městskou radou rozhodli uspořádat na lavičku Václava Havla veřejnou sbírku. Budu rád, když i vy tuto myšlenku podpoříte a za rok nebo dva se v parku u nádraží u nové lavičky sejdeme,“ vyjádřil se na sociálních sítích starosta města Ondřej Lochman.