Nedoceněná pohanka. Proč je tolik prospěšná a proč pomáhá našim cévám

O pohance mnoho lidí ví akorát to, že existuje. Přitom je to velká škoda, protože se jedná o velmi hodnotnou, navíc bezlepkovou, potravinu. Zejména v zimním období, kdy potřebujeme našemu tělu dodat mnoho cenných živin a zároveň to nepřehánět s kaloriemi (neboť vánoční hodování se blíží), je pohanka vhodnou volbou. Rovněž má schopnost organismus zahřívat, což se v chladných zimních dnech bude určitě hodit.

Slouží jako náhrada potravin s lepkem

Pohanka je označována jako pseudoobilovina. Správně totiž mezi obiloviny nepatří (patří do čeledi rdesnovitých), zrna však svou moučností připomínají obilí. Její velkou předností je to, že neobsahuje lepek, je tudíž vhodná i pro celiaky (celiakie = autoimunitní onemocnění, kdy nemocný nesmí zpravidla celoživotně konzumovat potraviny s lepkem) a pro lidi s alergií na lepek. Z pohanky se vyrábí nejrůznější věci, tudíž můžete ochutnat lupínky, křupky nebo kaše. Rovněž existuje pohanková mouka, takže si můžete sami upéct, na co budete mít právě chuť a to i tehdy, pokud s lepkem nemáte žádné problémy. Tím, že tuto mouku přidáte k pšeničné, snížíte celkové množství lepku obsažené ve vašem kulinářském výrobku. Přispějete tak k lepší stravitelnosti a zároveň zvýšíte obsah cenných látek.

Pomáhá udržovat cévy ve formě

Kromě toho, že je lehce stravitelná, obsahuje také celou řadu důležitých minerálních látek, např. rutin, vápník, železo, hořčík, fosfor, draslík, měď, mangan a zinek, rovněž pak vitamíny řady B (B1, B2, B6). Jejím dalším přínosem je obsah rutinu neboli vitamínu P, který je důležitý pro dobrý stav cév, protože zvyšuje jejich pružnost a posiluje jejich stěny. Pokud budete pohanku konzumovat společně s vitamínem C (např. zeleninovou oblohou) vstřebatelnost rutinu výrazně zvýšíte. Patrně znáte přípravek ascorutin, jež je právě kombinací rutinu a vitamínu C (kyselina askorbová), který lékaři předepisují pokud vám například praskají žilky v obličeji, na nohou nebo máte problém s křečovými žílami. Je pravdou, že normálně pohanky nikdy nesníme tolik, aby nahradila tento přípravek, ale rozhodně je vhodné ji zařadit častěji do jídelníčku a nezapomenout na kombinaci s potravinami obsahujícími vitamín C. Dalším benefitem pohanky je poměrně vysoký obsah bílkovin, a to až 12 %.

Pomůže v boji s cholesterolem

Odborníci rovněž uvádějí, že nám pohanka může pomoci ve snaze udržet si příznivou hladinu cholesterolu. Napomáhá totiž jeho odbourávání v krvi a snižuje jeho vstřebávání z potravy. Je také významným zdrojem vlákniny a napomáhá k regeneraci jaterních buněk.

Jak na její přípravu

Mnoho receptů vyžaduje, aby se pohanka uvařila nebo zapekla. I tehdy nám bude samozřejmě prospěšná, protože obsahuje vlákninu a je lehce stravitelná. Pokud však projde varem, mnoho cenných živin v ní zničíme, proto se raději snažme zařadit ji občas do jídelníčku v nevařené podobě. Pohanku můžete například přidat do polévky, až když tuto odstavíte z plotny. (Před podáváním samozřejmě zkontrolujte, jestli dostatečně změkla, aby si vaši strávníci nevylámali zuby. To by ji už patrně příště nechtěli.) Velmi vhodnou formou úpravy pohanky je naklíčení. Existují různé možnosti, jak ji přimět k vypuštění klíčků. Například ji properte a pak namočte (v převařené vlažné) vodě na cca 45 minut. Poté vodu slijte a pohanku rozprostřete, aby volně dýchala, a nechejte tak do druhého dne. Měla by naklíčit. (Pečlivě zkontrolujte, jestli se nikdy nevyskytuje plíseň.) Klíčky obsahují mnohem více cenných látek než samotná zrna pohanky.