Ukaž, že jsi king a staň se třetím králem, nejlépe v Havlíčkově Brodě

HAVLÍČKŮV BROD, HUMPOLEC – Závěr roku je tady a spolu s ním se blíží 20. ročník Tříkrálové sbírky, která tentokrát celorepublikově připadá na období od 4. do 12. ledna. Po dvacáté se do ulic obcí na Havlíčkobrodsku a také Humpolecku vydají tři králové, dobrovolníci Oblastní charity Havlíčkův Brod, aby zajistili úspěšný průběh Tříkrálové sbírky v našem regionu. Posilte řady dobrovolníků a pomozte pracovníkům havlíčkobrodské charity pomáhat!

„Nejvyšší počet dobrovolníků nám chybí přímo v Havlíčkově Brodě. Bohužel by se tak mohlo stát, že ačkoliv by lidé rádi u svého bytu nebo domu přivítali koledníky, nemusí k nim tři králové vůbec dorazit. Proto pokud víte o někom, kdo by si rád vyzkoušel dobrovolnickou práci a na jedno jediné dopoledne se proměnil ve třetího krále, dejte nám prosím vědět. Kasiček máme připravených dost a každá koruna pomáhá,“ vysvětluje koordinátorka dobrovolníků Veronika Pavlasová z Oblastní charity Havlíčkův Brod, která je k zastižení na emailu dobrovolnik@charitahb.cz nebo na telefonu 731 604 743. Vítáni jsou děti i dospělí ze všech koutů Havlíčkobrodska a Humpolecka.
Právě děti si koledování často velmi užívají. V domácnostech dostávají různé sladkosti a dobroty, na které se těší. „Navíc pro každého koledníka připravujeme malou věcnou odměnu. V minulých letech potěšily klíčenky, baterky nebo šátky. Jaké poděkování máme pro koledníky letos, to je zatím malé tajemství,“ usmívá se Veronika Pavlasová a už se těší na všechny nové dobrovolníky.

V Havlíčkově Brodě vyrazí tři králové do ulic v sobotu 11. ledna, aby domácnostem v novém roce popřáli hodně zdraví a štěstí a zároveň je požádali o příspěvek na pomoc lidem v nouzi žijícím v regionu. Další města a obce si konkrétní termín v období od 4. do 12. ledna volí samy.

Kasičky jsou připravené, příspěvky poputují například na Domácí hospicovou péči

Přípravy 20. ročníku sbírky na území Oblastní charity Havlíčkův Brod už téměř finišují, a tak už teď je jasné, kde vybrané příspěvky pomohou. „Pro terénní službu Domácí hospicová péče potřebujeme nakoupit zdravotnické vybavení, které našim sestřičkám usnadní péči o klienty. Nemocní jsou často ve vážném zdravotním stavu, a tyto pomůcky pomohou k co nejlepší péči o ně. Obměnu vyhlíží také stávající kompenzační pomůcky a část prostředků pomohou pokrýt náklady vzniklé při odstraňování následků například povodní nebo požárů, ale také se promění na dar humanitárních projektů v zahraničí,“ uvedla ředitelka Oblastní charity Havlíčkův Brod Kateřina Svobodová s tím, že 65 % příspěvků využije přímo havlíčkobrodská charita, respektive lidé v nepříznivé situaci, kterým pomáhá, 15 % půjde na projekty Diecézní katolické charity Hradec Králové, pod kterou havlíčkobrodská Charita spadá, dalších 10 % pomůže potřebným v zahraničí a zbylých 10 % si mezi s sebou rovnoměrně rozdělí celostátní projekty a organizace spojená se sbírkou.

Tisíce dobrých skutků s novým rokem přinesla i letošní charitní Tříkrálová sbírka. Ta ve vikariátech Havlíčkův Brod a Humpolec, tedy na území Oblastní charity Havlíčkův Brod, vynesla krásných 2 423 537 Kč a podpořila mimo jiného rozvoj takzvané Charitní záchranné sítě. Ta lidem v tíživé životní situaci, kterým neumí pomoci jiné dostupné služby, poskytuje například potraviny, hygienu, ošacení nebo vybavení domácnosti. Sociálně terapeutická dílna v Ledči nad Sázavou už má objednané devítimístné svozové auto pro své klienty, které z výrobní linky sjede někdy v prvním čtvrtletí příštího roku a nahradí stávající, které zničila nezaviněná dopravní nehoda. Právě devítimístné svozové auto bylo druhým významným záměrem využití výtěžku Tříkrálové sbírky 2019.