Pacienti s akutními problémy už nebudou bloudit po areálu. Péče se jim dostane na jednom místě

ZLÍN – Krajská nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně dokončuje poslední etapu přesunu akutní péče do jednoho místa. Pacienti, kteří mají náhlé zdravotní problémy, tak nebudou bloudit po areálu, a dostane se jim potřebné pomoci na urgentním příjmu ve 23. budově. Tam se v lednu přesune i lékařská pohotovostní služba pro dospělé, která dosud sídlila na opačné straně areálu.

Od příštího roku najdou pacienti ve zlínské nemocnici komplexní urgentní příjem, jaký je běžný ve velkých fakultních nemocnicích. „S budováním urgentu na místě bývalé úrazovky jsme začali v loňském roce a nyní dokončujeme poslední práce, abychom tento důležitý krok v organizaci akutní péče o pacienty z celého Zlínského kraje dotáhli do úspěšného konce,“ podotkl předseda představenstev nemocnic Zlínského kraje Radomír Maráček.

Na podzim byly dokončeny stavební úpravy ve vstupu do budovy 23, kde vznikla registrace pacientů diskrétně oddělená od prostor čekárny. „Pacient s akutní změnou zdravotního stavu, kterého nepřiváží sanitka zdravotnické záchranné služby, ale dopraví se k nám jiným způsobem, přichází nejprve do prostor této registrace. Sestra zjistí jeho obtíže, podle jejich závažnosti určí prioritu ošetření a pošle pacienta do příslušné odborné ambulance,“ popsal primář Oddělení urgentního příjmu Michal Pisár.

Dosud je na urgentním příjmu traumatologická, chirurgická, urologická, neurologická a interní ambulance, v lednu se k nim přidá i pohotovost pro dospělé. Ta se přesune z 21. budovy, ve které nadále zůstane lékařská pohotovost pro děti i zubní pohotovost.

Pacienti na urgentním příjmu se v letošním roce dočkali několika změn. Zatímco dříve čekali s kapačkou na lehátku v čekárně, od jara je jim k dispozici sedm lůžek, na které jsou nemocní uloženi na pozorování, krátkodobou terapii nebo při čekání na výsledky. „Během této doby můžeme odpovědně rozhodnout, jestli bude pacient uložen na lůžko některého z nemocničních oddělení nebo bude propuštěn do domácího ošetřování. To je další důležitý krok pro větší bezpečí našich pacientů,“ vysvětlil Pisár.

Pokud pacienty nepřiveze do nemocnice záchranka, ale přivedou je jejich blízcí, mohou využít nová parkovací místa před budovou. První půlhodina je zde zcela zdarma. Pro lepší orientaci byl také na budovu 23 umístěn světelný nápis a nové dopravní značky na Havlíčkově nábřeží směřují řidiče do tohoto bodu. Urgentní příjem i pohotovostní ambulance jsou také výrazněji vyznačeny na nových orientačních plánech.