Pokud vydrží chladný ráz počasí, budete si moci už tento víkend zalyžovat. Víme kde

OLOMOUCKÝ KRAJ – S příchodem prosince se znatelně ochladilo, a to samozřejmě využila lyžařská střediska v kraji a spustila sněhová děla, aby mohla připravit sjezdovky pro nadcházející lyžařskou sezónu.

Podle dlouhodobé předpovědi počasí se zdá, že příroda bude v prosinci lyžařům nakloněna. Český hydrometeorologický ústav pro prosinec předpovídá průměrné, maximálně mírně nadprůměrné teploty. To znamená, že technický sníh na sjezdovkách vydrží a v lepším případě by mohl připadnout i přírodní sníh. Jak to aktuálně vypadá v některých lyžařských střediscích?

Branná

Ski areál Branná v nadmořské výšce kolem 700 metrů nad mořem slibuje lyžovačku už pro nadcházející víkend. „ Uděláme vše proto, aby se začalo lyžovat na Mikuláše, to je v pátek 6. prosince,“ řekl Martin Stránský ze Ski areálu Branná. „ Intenzivně zasněžujeme modrou sjezdovku,“ dodal Stránský.

Červenohorské sedlo

Ski areál Červenohorské sedlo slibuje začátek lyžařské sezony příští víkend. „Už týden zasněžujeme na modré sjezdovce na Severním svahu, ale sjezdovka je poměrně dlouhá, takže trvalé déle, než ji celou připravíme,“ vysvětlila Marcela Sedláčková že Ski areálu Červenohorské sedlo. „Dá se čekat, že koncem prosince nebo v lednu začne padat přírodní sníh, který většinou vydrží až do konce sezóny,“ láká Marcela Sedláčková.

Potštát

Ski areál Potštát v Oderských vrších plánuje začátek lyžařské sezóny na 26. prosince.  Ski areál Potštát je vzdálený od Hranic 11 kilometrů a od Olomouce 35 kilometrů. Díky své nadmořské výšce 500 metrů nad mořem má dobré klimatické podmínky a lyžuje se tady, i když v Hranicích není žádný sníh. „Pokud se nám podaří připravit svah, začne se lyžovat dříve,“ řekl Jan Halla ze Ski areálu Potštát.