Vánoční trhy, adventní koncerty, Mezinárodní výstava koček. Tento víkend nabízí spoustu možností, jak relaxovat

OLOMOUCKÝ KRAJ – Před námi je víkend ve kterém přivítáme druhou adventní neděli. Na spoustě míst se tak konají akce spjaté s Adventem a s Vánocemi. Proto se o tomto víkendu určitě nudit nebudete. Věříme, že si pořádně odpočinete a nezapomeňte si užít krásnou předvánoční atmosféru. A proč máme na úvodní fotce kočku? Protože na Výstavišti Flora v Olomouci se tento víkend koná Mezinárodní výstava koček. Tak kdybyste si chtěli trochu odpočinout od Vánoc 🙂

OLOMOUCKO

Na Vánočních trzích na Horním náměstí v Olomouci je v sobotu 7. prosince od 13 hodin na programu představení pro děti  Chytrolináda – zábava s principálem klaunů na téma barvy a balónky a od 17 hodin proběhne  Vánoční Benefiční koncert pro Spolek Trend vozíčkářů Olomouc. V neděli 8. prosince ve 13 hodin začíná představení Hugo a Matylda kouzelnický souboj členů Divadelního spolku Trdla a v 18 hodin zahraje hudební skupina Neřež.

V pavilonu a A na Výstavišti Flora Olomouc se můžete přijít podívat na výstavu koček. K vidění bude přes 30 plemen koček s majiteli z celé Evropy. Otevřeno je v sobotu 7. prosince od 9:30 do 17 hodin a v neděli 8. prosince od 9:30do 15:00 hodin.

V katedrále svatého Václava v Olomouci se v sobotu 7. prosince v 18 hodin uskuteční benefiční koncert ve prospěch Dětské kliniky Fakultní  nemocnice Olomouc. Z výtěžku se vymaluje celé kojenecké oddělení dětskými motivy.

Nenechte si ujít jízdu historickým parním vlakem, který pojede v sobotu 7. prosince z Olomouce do Domašova nad Bystřicí a zpět. Ve vlaku vám bude dělat společnost Mikuláš a jeho družina a děti se mohou těšit na nadílku. Odjíždí v 8:35 hodin z olomouckého hlavního nádraží.

V sobotu 7. prosince se od 10 do 16 hodin koná na hradě Šternberk Dětský vánoční jarmark. Připraveny budou dílničky pro děti i rodiče zaměřené na výrobu ozdob. K vidění bude i dřevěný betlém. Součástí bude dílna Knihtisk z výšky, návštěvníci se seznámí s historií tisku a mohou si natisknout upomínkovou kartu. Od 10 do 14 hodin se pak na hradě konají vánoční prohlídky.

V sobotu 7. prosince 2019 se v parku ve Šternberku uskuteční zcela nová akce s názvem Punčohraní v parku. Zahájení je ve 14 hodin na pódiu v parku.  Můžete se těšit na tři hudební kapely, 20 druhů skvělých vánočních punčů a také na pravé zabíjačkové dobroty.

V poutním kostele panny Marie v Dubu nad Moravou se v sobotu 7. prosince v 16 hodin koná benefiční koncert ve prospěch hemato-onkologického oddělení Dětské kliniky Fakultní nemocnice Olomouc. Na koncertě vystoupí dětský pěvecký sbor Motýli Šumperk. Zapálením svící se vzpomene na děti, které už s námi už nejsou.

V sobotu 7. prosince se v restauraci Moravský grunt v Topolanech u Olomouce koná pravá moravská zabijačka spojená s jarmarkem. Budou se vyrábět jitrnice, jelita a tlačenka, porcovat maso, škvařit sádlo, podávat chleba s mozečkem i bábovka. Na zahřátí se bude podávat moravská slivovice a svařák. Všechny výrobky ze zabijačky si budete moci nakoupit také domů. Akce začíná v 8 hodin dopoledne a potrvá až do 9 hodin večer.

V Sokolovně ve Velké Bystřici se v sobotu 7. prosince od 14:30 do 17 hodin koná Předvánoční akademie. Na programu je vystoupení dětí ze sokolských oddílů, mažoretky, taneční kroužek a již tradiční domácí občerstvení.

V sobotu 7. prosince od 14 do 16 hodin se uskuteční Adventní prohlídka hradu Bouzov. Prohlídka bude doplněna o povídání o adventních tradicích na Hané. Na prvním nádvoří hradu budou probíhat dílničky pro děti a dospělé.

PROSTĚJOVSKO

S dětmi se můžete jít v sobotu 7. prosince od 8:30 do 9:30 hodin jít podívat do sálu Duhy kulturního klubu u hradeb v Prostějově na pásmo pohádek Mikeš o Vánocích.

V rámci Prostějovské zimy 2019 se v sobotu 7. prosince v 15 hodin koná akce Gospelové Vánoce v Kostele Povýšení svatého Kříže v Prostějově. Zazpívá slovenský soubor The Gospel Family.

V Kostele Povýšení svatého Kříže v Prostějově se v neděli 8. prosince v 18 hodin koná adventní koncert.

Můžete vyrazit na nedělní Mikulášský výstup na Kosíř v neděli 8. prosince od 9 do 12 hodin, krátce se zastavíte u ovocného sadu Oulehle, kde ozdobíte vánoční stromky různými pochoutkami pro ptactvo, zajíce, srnky a další živočichy. Materiál na výrobu ozdob si buď přineste s sebou, anebo můžete využít surovin organizátora. Při výrobě jedlých ozdob se můžete zahřát u ohýnku a ochutnat horký ovocný čaj. Vyráží se z Čelechovic na Hané.

V sobotu 7. a v neděli 8. prosince se můžete projít vánočně vyzdobeným zámkem Plumlov a připomenout si, jak vznikly některé lidové tradice a zvyky. Divadelně ztvárněné příběhy vás vtáhnou do jedinečné adventní atmosféry.  Prohlídky probíhají v sobotu od 13 do 21 hodin v každou celou hodinu.  Poslední vstup je ve 20 hodin.  V neděli pak od 13 do 19 hodin v každou celou hodinu. Poslední vstup je v 18 hodin.

V pátek 6. prosince od 15:30 hodin se v Kostelci na Hané před radnicí uskuteční tradiční Mikulášská nadílka.

PŘEROVSKO

Na náměstí T.G. Masaryka v Přerově v sobotu 7. prosince od 15 hodin a v neděli 8. prosince od 17 hodin probíhá kulturní program v rámci vánočních trhů.

V sobotu 7. prosince od 8 do 11 hodin se v kryté hale na Výstavišti v Přerově konají pravidelné Bleší trhy. Brána na výstaviště bude otevřená od 6:30 hodin.

Muzeum Komenského v Přerově zve na výstavu Vánoce na zámku. Výstava bude prezentovat lidové zvyky a tradice, duchovní hodnoty křesťanských svátků. Představí vánočně vyzdobené zámecké interiéry s ukázkami slavnostních porcelánových servisů a skleněných pohárů. V sobotu i v neděli 7. a 8. prosince je otevřena od 9 do 17 hodin.

Vánoční jarmark můžete navštívit v sobotu 7. prosince od 14 hodin na zámku ve Dřevohosticích. Můžete si koupit vánoční dekorace a dárky. Ve 14:30 hodin vystoupí děti z mateřské školy, v 15 hodin zazpívá Add Gospel Přerov.

Ve Vlkoši můžete druhou adventní neděli 8. prosince zajít v 17 hodin do kostela svatého Prokopa na varhanní koncert.

Na Masarykově náměstí v Hranicích se v sobotu 7. prosince představí místní a regionální minipivovary v rámci akce Vánoce na pivu. Od 16 hodin vystoupí stepařky z Taneční školy Sester Hlavinkových a v 17 hodin vystoupí Kabát Tribute Revival.

V neděli 8. prosince v 17 hodin bude na náměstí TGM v Lipníku nad Bečvou zapálena druhá svíce na adventním věnci s krátkým koncertem kapely Od neděle.

Promítání filmu Jaroslava Jaroše Adventní putování po evropských kostelích se bude konat v neděli 8. prosince od 19 hodin v konferenčním sále lázeňského domu Janáček v Teplicích nad Bečvou.

ŠUMPERSKO

Vánoční program probíhá na náměstí Míru v Šumperku. V sobotu 7. prosince v 18 hodin se můžete těšit na vystoupení Lucie Cover Band a v neděli 8. prosince taktéž v 18 hodin na vystoupení Haleluja Band.

V rámci akce Strom splněných přání má šumperská veřejnost možnost stát se „ježíškem“ dětí ze sociálně znevýhodněného prostředí a pomoci jim vyplnit jejich vánoční přání. Akce probíhala až do 17. prosince v Informačním centru Šumperk.

Vánoční jarmark proběhne v sobotu 7. prosince od 13 do 19 hodin na parkovišti před obecním úřadem v Petrově nad Desnou. Na stáncích si budete moci koupit produkty z domácí zabíjačky, vánoční zboží a občerstvení. V 16 hodin u rozsvíceného stromu zazpívají děti z mateřské školy. Od 16:30 hodin se ve společenské místnosti obecního úřadu budou promítat pohádky pro děti.

Kulturní dům v Zábřehu bude v sobotu 7. prosince od 9 do 11:30 hodin dopoledne patřit všem ženám. Od 9 do 10 hodin si budou moci zacvičit jógu, hatha jógu, power jógu, jógu pro zdravá záda, od 10 do 11:30 hodin jsou pak na programu  dechové techniky a relaxace. Přihlášky na telefonu 775 915 400 do čtvrtku 5.12.

V neděli 8. prosince se v 15 hodin v Kostele svaté Barbory v Zábřehu uskuteční adventní koncert žáků základní umělecké školy.

V sobotu 7. prosince se od 20:30 do 2 hodin v noci ve velkém sále Domu kultury v Mohelnici uskuteční Mikulášská párty, kde zahraje Hergott rock.

Tatínci si můžu přijít v neděli 8. prosince od 14 do 17 hodin vyrobit s dětmi pěkné dekorační dárky pod stromeček do Pradědova dětského muzea v Bludově. Zároveň dají maminkám trochu času na přípravy na Vánoce.

JESENICKO

V Jeseníku se už tradičně můžete těšit na vánoční jarmark ve Vodní tvrzi a na Zámeckém náměstí. Jarmark se uskuteční v pátek 6. prosince od 16 do 22 hodin a v sobotu 7. prosince od 11 do 17 hodin. Na programu je živý betlém, hudba, dílničky, výstavy, řemesla, svařák a další.

V Evangelicekém kostele v Jeseníku pak v neděli 8. prosince od 17 do 19 hodin zazní benefiční adventní koncert. Na koncertě tentokrát uslyšíte folkovou kytaru Evy Henychové.

V sobotu 7. prosince v 17 hodin přijde do proluky na náměstí ve Zlatých Horách Mikuláš s čerty a anděly. Občerstvení je zajištěno.

Město Javorník zve v sobotu 7. prosince v 17 hodin a náměstí Svobody na Mikulášskou nadílku. Na programu je ohňová show, čertovsko-mikulášská show a mikulášská nadílka pro děti.

Do kostela svatého Václava v Lipové-lázních můžete v neděli 8. prosince od 15 do 17 hodin vyrazit na koncert Nejkrásnější Ave Maria. Zazpívá operní pěvkyně Olga Procházková a na varhany a klavír zahraje František Šmíd. Zazní 13 Ave Marií, známých i neznámých skladatelů.