Vězňů je moc, věznice hledají nové prostory

ZNOJMO, BŘECLAV, BRNO, BRNO-VENKOV – Jihomoravské věznice patří k nejnaplněnějším v zemi. Znojemská je přeplněná na 140 procent, plánují proto její rozšíření. V Břeclavi chtějí problém vyřešit přestěhováním do knihovny.

Ve Znojmě chystá Vězeňská služba výstavbu nové budovy. „Bude v areálu věznice. Cena za celou investiční akci je zhruba 73 milionů korun,“ uvedla mluvčí věznice Ludmila Lenikusová. Součástí mají být i zpevněné plochy nových vycházkových dvorů, také strážní věž, spojovací komunikace a chodníky. Kapacita se po nové výstavbě zvýší podle mluvčí o 64 míst pro odsouzené. Zvedne se i počet zaměstnanců, zatím ale není jasné o kolik. Stejně tak ani to, kdy stavba začne, v současnosti pokračuje výběrové řízení na zhotovitele. Věznice slouží pro výkon trestu odnětí svobody s ostrahou, má oddělení se středním a vysokým stupněm zabezpečení. Aktuální kapacita je ve Znojmě 156 vězňů, přičemž v polovině listopadu v zařízení bylo 212 odsouzených. Už několik let se počty pohybují kolem 220.

I břeclavská věznice je přeplněná na 121 procent. Aktuálně je tu vězněno 382 lidí. Tady má být řešením rozšíření do stávající budovy městské knihovny. „Obdrželi jsme nabídku města Břeclav, která se týká možného převodu objektu knihovny v případě, že bude tato knihovna přemístěna do jiného objektu v majetku města. Podle mluvčí Vězeňské služby Petry Kučerové bude případné umístění věznice v budově knihovny strategicky výhodné. Objekt je těsně vedle nynější věznice v centru města. „Konečné rozhodnutí je na ministerstvu spravedlnosti,“ sdělila Kučerová. Představitelé Břeclavi požádali ministerstvo o reakci, výsledek je ale dosud neznámý. Kromě vězeňské služby má o využívání budovy zájem i okresní soud, který také sídlí vedle knihovny. Břeclavští se netají, že soudní varianta je pro ně o něco přijatelnější. Knihovnu chtějí v příštích letech přesunout do areálu bývalého cukrovaru.

Ačkoliv na naplněnosti 123 procent je i věznice v Kuřimi, tady se rozšiřování kapacity nechystá. Stejně tak v brněnské věznici s touto investicí nepočítají. V loňském roce tady ale byla navýšena ubytovací kapacita v detenci.

Naplnění věznic na jihu Moravy:

Brno – kapacita 556, nynější stav 540

Břeclav – kapacita 314, nynější stav 378

Kuřim – kapacita 498, nynější stav 610

Znojmo – kapacita 156, nynější stav 214