Zítra chodí Mikuláš: Ještě nevíte, kam za ním?

PLZEŇ –. V Čechách sahají nejstarší záznamy o mikulášské nadílce až do čtrnáctého století. V našich časech jsme zvyklí ho vídat společně s andělem a čertem, ale ne vždy tomu tak bývalo.

Dříve ho doprovázel například obecní policista, čert a posléze i anděl se k němu připojili až v pozdějších dobách. Anděl má za úkol chválit hodné děti, a také se zastává těch zlobivějších. Čert naopak vyhrožuje, že si děti odnese do pekla. V každé zemi se svátek Mikuláše slaví jinak. Například ve Spojených státech amerických zkomolili jeho jméno na Santa Claus a nosí dárky o Vánocích, kdy je u nás naděluje Ježíšek.

Svatý Mikuláš z Myry byl biskupem. Žil na přelomu druhého a třetího století a proslul svojí štědrostí a děláním zázraků. Patří k nejuctívanějším a nejoblíbenějším svatým a je například patronem dětí, panen, poutníků a cestujících, soudců, lékárníků, hostinských, rybářů, námořníků, mlynářů i pekařů.

Jedna z legend vypráví, že také pomohl zchudlému šlechtici, který se dostal do velkých dluhů. Hrozil mu těžký žalář pro dlužníky a jeho dcery měly být prodány do krutého otroctví. O tom se dozvěděl sv. Mikuláš a ten jim v noci do okna třikrát tajně hodil pytlík s penězi a rodinu tak velkoryse zachránil z dluhů a životní tragédie.

A kam za Mikulášem můžete zítra například vyrazit?

• Pekelné vystoupení na náměstí Republiky v Plzni v 15:00
• Mikuláš – Olympia Plzeň mezi 13:00 a 18:00
• Mikuláš – Obchodní centrum Plzeň, Rokycanská 1424/128 od 16:00