Jak udržet čerstvé ovoce a zeleninu?

Pokud přemýšlíte, jak udržet ovoce a zeleninu co nejdéle čerstvé a nevíte, jak a kde ji nejlépe skladovat, s našimi radami jejich životnost opravdu prodloužíte.

Pokud nemáte vhodné prostory na skladování, nekupujete více ovoce a zeleniny, než spotřebujete. Ovoce i zelenina jsou nejbohatší na živiny, pokud jsou čerstvé. Dodavatel ovoce a zeleniny v Praze Gastrofresh vám je pravidelné dodá i na určené místo. Při delším skladováním totiž podíl prospěšných látek v ovoci a zelenině klesá. Proto je nakupujte raději častěji a v menším množství. Plody umývejte až těsně před zpracováním, aby vydržely déle čerstvé. Nejjednodušší je skladovat zakoupené suroviny tak, jako v obchodě.

Sklep je ideální místo skladování

Pokud patříte k dodavatelům nebo pěstitelům, určitě využijete sklep nebo profesionální chladicí zařízení. Ovoci je většinou lépe mimo chladničku. Citrusy a další exotické ovoce nechte pár dnů dozrát v pokojové teplotě na denním světle. To platí i pro rajčata a broskve. Banánům stonky zabalte do folie či alobalu dejte je zvlášť na mísu nebo je pověste do sklepa či spíže. Zelenina, jako je cibule, česnek, brambory, dýně nebo zázvor se dobře skladuje ve sklepě nebo jinde na tmavém chladném místě. Jablka urychlují proces zrání ostatního ovoce a zeleniny, proto je skladujte jinde. Obsahují větší množství rostlinného hormonu ethylenu podporujícího zrání. Cibuli a česnek můžete i zavěsit tam, kde proudí vzduch. Můžete je dát i do silonových punčoch a udělat mezi nimi uzlíky.

Co dát do chladničky

Pokud nemáte vyhovující sklep, většinu potravin je třeba dát do chladničky. Doporučené rozložení potravin uvnitř najdete v manuálu nebo na stránkách výrobce.

Přezrálému mangu prodloužíte v ledničce život i o dva dny. Chladnička zpomaluje biologické procesy ve všech potravinách. Bohužel utlumuje i jejich chuť a vůni. Proto alespoň 30 minut před konzumací ovoce a zeleninu vyndejte z chladničky. Podpoříte i trávení. Chlad vyhovuje mrkvi, brokolici, paprikám i řepě. Chladničku udržujte čistou a používejte skladovací nádoby na ovoce a zeleninu. Na mytí postačí obyčejný ocet.

Co spotřebovat ihned

Jahody, maliny, ostružiny a borůvky nebo další bobulové ovoce se kazí rychleji a podléhá plísním, proto jej spotřebujte co nejdříve. V chladničce je skladujte tak dva dny, stejně jako hrozny. Jahody a maliny můžete namočit do jablečného octa a vody v poměru 1:10, osušit a dát do lednice, kde vydrží i deset dní jako čerstvé. Kontrolujte je a plesnivé vždy vyhoďte.

Balinky, saláty a houby

Jemné bylinky a chřest vyjměte z obalu, seřízněte stonky a dejte je do sklenice s vodou. Tak vydrží čtyři dny v kuchyní a v lednici sedm dní. Ob den vyměňte vodu a seřízněte stonky. Můžete je překrýt plastovým sáčkem. Salátové listy umyjte ve studené vodě, osušte v odstředivce, dejte do velké mísy a překryjte namočenou a vyždímanou utěrkou. V chladničce vydrží křupavé pět dní. Houby dejte do papírového sáčku nebo do kornoutu z papíru a dejte do ledničky nebo chladné spíže. Plast totiž urychluje vznik plísní. Možná se nám ale blýská na lepší časy a začneme používat unikátní sprej.