Ikonický MacBook: Nebojte se odlišností. Počítač, který se stal životním stylem, má každému co nabídnout

Ačkoliv uživatelé počítačů z dílny společnosti Apple a všichni ostatní tvoří po mnoho let dva znesvářené tábory, ne náhodou se drtivá většina těch, kteří jednou vyzkouší MacBook, již nikdy nevrátí zpět k počítačům konkurence. I když MacBook nepatří zrovna mezi nejlevnější, rozhodně se nejedná o zbytečnou investici. Ikonické „jablíčkové“ MacBooky totiž mají každému co nabídnout – od výkonu přes skvělé funkce až po design…

Nač se připravit?

Prakticky každý, kdo se alespoň trošku zajímá o svět počítačů, ví, že všechny výrobky z produkce gigantu Apple jsou charakteristické svým specifickým uživatelským prostředím. Ačkoliv právě to může mnohé odradit, pravdou je, že alternativní platforma má mnohé (pro „windowsáře“ netušené) plusy. Ano, každý, kdo přejde na Mac, se bude muset rozloučit se všemi programy, na které byl zvyklý z počítačů se systémem Windows. Ale to, co se na první pohled může zdát jako nevýhoda, je také faktorem, díky němuž všechny Apple počítače nabízí nejen naprosto intuitivní ovládání, ale zároveň také bezproblémový a nečekaně rychlý chod. Opomenout nelze ani bezpečnost – MacOS je totiž mnohem bezpečnější než Windows a uživatelé počítačů od Applu si ve zlatém věku počítačů užívali internetu dokonce bez nutnosti naistalování jakéhokoliv antivirového programu…

Všechno je jinak (a lépe)

Zatímco klasické notebooky jsou vybaveny touchpadem, který nezřídka nefunguje zcela ideálně, a tak se mnozí uživatelé stejně neobejdou bez klasické myši, Apple nabízí jiné řešení. Vylepšená verze touchpadu, tzv. trackpad, dokáže prakticky zázraky. Každý uživatel si na svém MacBooku může nastavit na trackpadu vlastní gesta, díky nimž bude užití tak snadné, že na myš si už ani nevzpomene.

Při pořízení Macu se – jak již bylo řečeno výše – každý bude muset vzdát také většiny programů, na které byl zvyklý. Ačkoliv ale při „přeběhnutí“ z tábora Windows přijdete třeba o oblíbený kancelářský balík Microsoft Office, vězte, že Apple ke svým počítačům nabízí bezplatně vlastní kancelářský software iWork, ve kterém lze pracovat i s dokumenty vytvořenými pomocí programů konkurenčního Microsoftu. A kdyby náhodou někomu skutečně scházel třeba Word, klasický MS Office existuje jen v nepatrně odlišné verzi právě i pro macOS, který je všem počítačům Apple vlastní.

Řešení softwarových odlišností však existuje i v komplexnější perspektivě, nejen pro kancelářské programy. Nekompatibilitu s veškerým softwarem, s nímž pracují Windows, většina uživatelů Maců řeší tak, že má virtuálně nainstalovaný i systém Windows. Právě díky tomu lze veškerá omezení, která se k jinak skvělému operačnímu systému z produkce Applu pojí, eliminovat. A vychutnání si zcela nové dimenze práce s počítačem pak už naprosto nic nebrání.

Výhody každého Macu

Velkou výhodou všech Maců je především to, že Apple nejenže vyrábí hardware, ale zároveň produkuje i software. Díky tomu je dosaženo stoprocentní kompatibility, jež zaručuje stabilitu i vysokou rychlost systému. Opomíjet však nelze ani fakt, že společnost používá procesory z dílny Intelu a většina počítačů již disponuje SSD disky, které jsou nejen rychlé, ale také až neuvěřitelné tiché.

Skvělá je také výdrž baterie (nemluvě o tom, že Apple je skutečně jedinou značkou, která u svých produktů uvádí její reálnou výdrž), které ostatní počítače, jež jsou na trhu, mohou jen stěží konkurovat. MacBooky pak oslní také tím, jak jsou lehké (dle velikosti a konkrétního typu se váha pohybuje jen něco málo přes kilogram). Dalo by se tedy říci, že MacBook – bez ohledu na zvolený model – je ideální na cesty, do školy, ale i pro každého, kdo třeba přes den absolvuje množství schůzek, na nichž se bez počítače neobejde.

Ve prospěch MacBooků však hraje i stránka ryze vizuální, právě díky svému minimalistickému designu se všechny počítače s logem nakousnutého jablka staly ikonickými a pro mnohé jsou i součástí jejich identity. Pomyslnou „třešničkou na dortu“ je pak možnost vzájemného propojení všech zařízení Applu (např. počítače s iPhonem či AppleWatch). Díky tomu pak člověk může mít vždy vše důležité pohodlně po ruce…