Rychlé nebankovní půjčky: Kdy se vyplatí a jak se nespálit?

Nebankovní půjčky mívaly dříve nevalnou pověst – na trhu působila řada lichvářů, kteří své klienty vědomě přiváděli do dluhové pasti. Naštěstí se trh pročistil díky regulacím České Národní Banky, a tak už dnes nebankovní instituce nejsou žádným strašákem. Stačí dodržet několik jednoduchých pravidel, a rychlou online půjčku si můžete vzít s klidným svědomím a bez obav, že vás přivede do nepříjemných problémů.

Jana měla loni na podzim smůlu, a tak není divu, že se nebankovní půjčky zprvu bála: „V říjnu jsem měla bouračku, naštěstí bez zranění, ale auto bylo kompletně odepsané. Byl to velký problém, protože bydlím na vsi a ze dne na den jsem se neměla, jak se dostat do práce.“ Jana měla naštěstí pojištění, jeho vyřízení ale trvalo několik dní.

„Byla to opravdu šílená situace. Byla jsem bez peněz a bez auta, v práci mě zrovna potřebovali a vzít si dovolenou nepřipadalo v úvahu. Platila jsem ráno drahé taxi, abych byla na směně včas, ale kvůli nespolehlivému řidiči jsem hned druhý den stejně přišla pozdě.“ Bylo jasné, že nové auto je potřeba koupit hned. „Nebylo na co čekat, jen mi stále chybělo těch pár tisíc z pojistky.“

Dnes už se Jana usmívá: „Kdybych si peníze radši půjčila hned, mohla jsem ušetřit za taxi a hlavně se vyhnout problémům v práci.“ U společnosti, u níž zažádala o úvěr, byla první půjčka zdarma. Lhůtu pro vrácení prostředků zvládla dodržet bez potíží a částku dokonce předčasně splatila hned poté, co jí na účet konečně přišly peníze z vyplacené pojistky. „Rodiče mi pomoci nemohli a v bance bych na vyřízení půjčky čekala další týden. Měla jsem z nebankovní společnosti strach, ale bylo to úplně bez problémů, a pokud potřebujete rychlé peníze, je to nejsnazší řešení. Vůbec nevím, jak jinak bych to tehdy všechno zvládla.“

Do situace, kdy nám na náhlé a nečekané výdaje schází potřebné finanční prostředky, se zkrátka může dostat každý z nás. Uvažujete-li o nebankovní půjčce, držte se několika základních pravidel, která vám pomohou varovat se nechtěných problémů:

  • Vyberte si ověřeného a spolehlivého sprostředkovatele.
  • Dobře si spočítejte, zda svým závazkům zvládnete dostát.
  • Při vyplňování žádosti nelžete, a to ani sami sobě.
  • Pokud se dostanete do problémů, kontaktujte věřitele ihned. Seriózní poskytovatelé finančních služeb se budou snažit najít s vámi možné řešení.

Před uzavřením smlouvy si důkladně prostudujte všechny informace obsažené ve smlouvě, i na webu společnosti, u níž si půjčku sjednáváte. Pokud některým pojmům nerozumíte, vyhledejte si je na internetu. Seriózní poskytovatelé často nabízejí slovníček cizích pojmů přímo na svých stránkách a sami vám tak pomohou pochopit všechny důležité informace a závazky, které pro obě strany ze smlouvy vyplývají.

Celý proces vyřízení rychlé online půjčky obvykle trvá kolem 15 minut a probíhá kompletně online. Nemusíte tedy nikde vyplňovat desítky papírů, ani trávit čas dojížděním na pobočky. Velkou výhodou je anonymita a bezúčelovost – v praxi to znamená, že si peníze můžete vypůjčit na cokoli a nemusíte nikomu nic vysvětlovat. Jen vyplníte základní údaje, odešlete žádost a během několika minut se dozvíte, zda byla půjčka schválena. Po uzavření smlouvy jsou peníze okamžitě odeslány na váš účet.