Ve Zlíně poprvé odchovali papouška nestor kea, na mládě zoo čekala dlouhých 16 let

Papoušky nestor kea zoo chová od roku 2004. Foto: archiv Zoo Zlín

ZLÍN – Chovatelé ve zlínské zoo mají oprávněný důvod k radosti. Poprvé po dlouhých 16 letech se jim podařilo odchovat mládě novozélandského papouška nestor kea. Malá samička jménem Sněhurka se už brzy začlení do rodinného hejna, návštěvníci ji budou moct zahlédnout v australské oblasti.

Odchov byl složitý, samička nemohla vejce vysedět

Odchov mláděte provázely značné komplikace. „Odchovy nestorů nejsou v rámci Evropy až tak výjimečné, většina mláďat je však odchována uměle s velkou fixací na člověka. Stejně tak tomu bylo v případě naší samice. I když se samcem vytvořila harmonizující pár a snášela oplozená vejce, nebyla schopna je vysedět a odchovat mládě,“ vysvětlil zoolog Václav Štraub.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne.  Zpravodajství o nákaze koronavirem přinášíme ve speciálu Koronavirus on-line.

Chovatelé jí ponechali vždy jedno oplozené vejce, aby se mohla rodičovskému chování naučit. V letošním roce se však rozhodli přistoupit také k umělému odchovu a případné mládě přikládat k rodičům alespoň chráněným kontaktem.

Chovatelé do líhně umístili hned několik vajec nestorů. Úspěch se dostavil a na začátku letošního března se z jednoho vejce vylíhlo vitální mládě. „Pomocí analýzy DNA, kterou jsme získali z vaječných obalů, jsme zjistili, že máme samičku,“ prozradil pohlaví mláděte Václav Štraub.

Analýza DNA určila, že jde o samičku. Chovatelé ji pojmenovali Sněhurka, na fotce má 3 týdny. Foto: archiv Zoo Zlín

Místo rodiny Sněhurka vyrůstala s loutkou a fotografiemi

Chovatelé ji pojmenovali Sněhurka a několikrát denně ji krmili pomocí speciální loutky, aby u ní nevznikla nežádoucí fixace na člověka. „Po vylíhnutí mládě zůstalo v inkubátoru, do kterého jsme umístili také fotografie dospělých ptáků. Jakmile se stav mláděte stabilizoval, přesunuli jsme jej do hnízdní nory rodičů. Zde s ním převážně pobývala samice, každé dvě hodiny je chodila kontrolovat,“ popsal průběh odchovu Václav Štraub.

Mládě od rodičů oddělovalo plexisklo, k radosti chovatelů však ptáci na sebe reagovali nejen vizuálně, ale i zvukově. Po přepeření do šatu dospělých ptáků pak samička zamířila z hnízda do venkovní klícky, která je ve voliéře nestorů. „Je teď s rodiči ještě v užším kontaktu. Rádi bychom je brzy všechny spojili, aby se mládě co nejvíce socializovalo a stalo se součástí rodinného hejna,“ dodal zoolog Štraub.

Návštěvníci mohou rodičovský pár i letošní mládě uvidět v australské oblasti zoo v sousedství expozice kivi hnědého.

Malou Sněhurku museli krmit pomocí speciální loutky. Foto: archiv Zoo Zlín

Patří mezi ohrožené druhy, v přírodě zbývá posledních 5000 jedinců

Ve volné přírodě papoušci nestor kea žijí pouze na Jižním ostrově Nového Zélandu. Obývají horské oblasti s nadmořskou výškou od 600 do 2000 metrů, zimu tráví pod hranicí lesa, kde mohou najít úkryty. Živí se převážně semeny, kořínky a bobulemi. Nepohrdnou ani hmyzem a mršinami, ze kterých odtrhávají maso svými dlouhými a ostrými zobáky.  Patří mezi velmi inteligentní ptáky, pojmenování získali podle charakteristického volání „kee-aaa“.

Samec a samice vytváří pár na celý život. Na vejcích sedí pouze samice, samec ji však po celou dobu krmí. Společně pečují o vylíhnutá mláďata. V Červeném seznamu IUCN je nestor kea veden jako ohrožený druh, celková populace v přírodě zřejmě nepřesahuje 5000 jedinců.